Kraftig hårdvara tillsammans med ai-teknik i framkant kan bli ett lyckat äktenskap. Det är nog i alla fall vad IBM hoppas på när de bygger in Googles teknik för bild- och röstigenkänning i sina datorer. En kombination som kan ge en rejält smart och kraftfull dator.

IBM ska alltså integrera sin kognitiva datateknik med Googles verktyg för artificiell intelligens, skriver IDG News. Ett samarbete som gör det möjligt för djupinlärningssystemet att med mer noggrannhet svara på komplicerade frågor och känna igen röster och ansikten. Verktygslådan heter Tensor Flow och ska byggas ihop med IBM:s Power AI och ge servrarna mer kraft.

Läs också: Därför vill varenda it-jätte haka på AI-trenden just nu

Likt en människa lär sig en dator mer i takt med att den matas med mer information. Power AI och Tensor Flow kan hjälpa systemet att spåra mönster och klassificera data, och ge svar på ungefärliga svar på frågor som ställs. Ju mer datorn vet, desto mer noggranna blir svaren.

Skillnaden mellan IBM:s ai-stjärna Watson och Power AI är att den senare är mer anpassningsbar. Watson är mer av ett färdigt paket av hård- och mjukvara samt molnteknik, inritad att lösa problem inom medicin eller finans. Kunder som i dag använder Power AI måste ladda ner Tensor Flow, som är ett open-sourcebaserat verktyg, och installera det separat. Något som tar tid, genom integreringen blir den processen betydligt enklare. En annan faktor som tillkommer är att IBM inte uppdaterar sitt verktyg lika ofta som Google, vilket gör att användarna får en större uppdatering i stället för flera små.

När de två verktygen integrerar och optimeras för att fungera väl med varandra kommer också maskininlärningen gå snabbare. Den nya Power AI är framtagen för servern IBM Power Systems S822LC som kommer med kommunikationsprotokollet Nividia NV Link kopplat till grafikprocessorn, där det mesta av inlärningen äger rum. NV Link är snabbare än det mer vanligt förekommande gränssnittet PCI-Express 3.0.

Läs också: IBM: Watson räddade livet på en cancersjuk kvinna

Där Watson fokuserar på sjukvård och finans kan Power AI användas mer för att upptäcka bedrägerier eller rekommendationstjänster. Ju mer den lär sig om mönster och klassificeringar, desto bättre blir den på att anpassa sig eller upptäcka beteenden som sticker ut.