Nu berättar Intel att företagets nya minnesmoduler i Optanefamiljen har börjat levereras för tester, i lagringsprodukter. Men det dröjer till nästa år innan de går att köpa, skriver IDG News.

Optane baseras på minnestypen 3D Xpoint som skapats av Intel och Micron. Det handlar om beständigt minne som ska vara upp till tusen gånger snabbare än flashminne av typen nand. 3D Xpoint är tänkt att vara ett alternativ, och komplement, till både dram (arbetsminne) och flashminne.

Läs också: Intels tumstora dator ska ge hjärna och ögon åt robotar

De första Optaneprodukterna som skeppats är alternativ till flashdiskar med låg kapacitet som kan användas som lagringsenheter i servrar och pc. Minnesmodulerna som nu finns för test är däremot avsedda att ersätta minnesmoduler (dram), i ddr4-platser.

Intel hävdar att de nya minnesmodulerna ska ha tio gånger högre densitet än vanliga dram-moduler.

Det här väcker tankar om att sudda ut gränserna mellan minne och lagring, vilket Intel har pratat om. Det är en spännande idé, men skulle kräva ett rejält arbete med att skapa nya arkitekturer, till exempel för operativsystem och databaser.

Läs också: Därför släpper Intel en egen Linux-distribution

En annan intressant tanke är att använda Optanemoduler rakt av som ersättare för dram, men att utnyttja möjligheter att skapa bättre tillgänglighet, till exempel vid driftsstörningar. Om det exempelvis blir problem med elförsörjningen så borde innehållet i minnet finnas kvar. Men det kräver förstås mjukvara för återställning av tillståndet för datorer som drabbats.

Vad gäller tillämpningar framhålls i nuläget maskininlärning som en kandidat för att dra nytta av Optaneprodukter.