I veckan rullas nya versionen av Googles webbläsare Chrome ut, och precis som väntat blir det fler varningsmeddelanden skickade till användare som surfar på osäkra sajter. Det rapporterar The Register, som bevakar konferensen Usenix Enigma 2017 där Chromes produktchef Emily Schechter var en av talarna.

Utöver varningsmeddelandet ”not secure” på sajter som inte har https-certifikat kommer Chrome 56 även att varna för osäkra rutor där användaren ska skriva in lösenord- och kreditkortsinformation.

Läs också: Hejdå minnestjuv! Nya Chrome använder bara hälften så mycket ram

Den ökade frekvensen på varningarna kan föra med sig att användaren slutar ta dem på allvar, likt pojken som ropade varg – men det är en risk som Google är villig att ta.

”Vi vill inte trötta ut användarna med varningar, men vi vill också ha säkra kopplingar”, ska Schechter ha sagt under konferensen.

Enligt Emily Schechter hoppas Google att allt fler företag ska hoppa på tåget och skaffa sig https till sina sajter, något som hon menar är enklare och billigare än någonsin.

Sedan tidigare har Google premierat sajter som använder sig av https genom att ranka dem högre i sökresultat.

Chrome är inte den enda webbläsaren som vill se fler säkra sajter, även Firefox väntas öka antalet varningar när det kommer till sidor utan https.

Läs också: Undersökning: Nästan hälften av alla sajter har säkerhetshål

Om man får tro Emily Schechter kan tjatet om https redan burit frukt, för enligt henne använder sig hälften av nätets 100 största sajter sig av certifikatet, och 44 procent av dem använder det som grundinställning.