I några av de senaste förhandsversionerna av nästa Windowsuppdatering (Creators Update) har namnet ”Windows Cloud” hittats gömt i systemfiler. Även namnet ”Windows Cloud N” har hittats, i den förhandsversion som heter Windows 10 Insider Build 15002. Det har bland annat Twitteranvändaren Walkingcat rapporterat.

Det här har naturligtvis lett till spekulationer om vad som är på gång. Handlar det om en ny Windowsversion som bara körs i molnet? Syftar N i ”Windows Cloud N” på en specialversion för europeiska länder? Och så vidare.

walking cat
Källa: Walkingcat

Läs också: Enklare och säkrare Windows 10 – här är nya säkerhetscentralen

Den kända Windowsexperten Mary Jo Foley har lanserat teorin att det handlar om en Windowsversion med vilken man bara kan köra UWP-appar (Universal Windows Platform), alltså Windows 10-appar som fungerar på flera olika hårdvaruplattformar och som laddas ner från Windows Store.

Mary Jo Foley liknar en sådan Windowsversion med Windows RT, den misslyckade versionen som kördes på varianter av Microsofts hybriddator Surface som hade processorer från Arm (Surface och Surface 2).

Om man utgår från att Foley är något på spåret så finns å ena sidan det en del tänkbara poänger med en ny UWP-baserad Windowsversion. Den skulle till exempel kunna passa i miljöer med specifika krav på applikationer, kanske skolor. Å andra sidan har specialversioner av Windows historiskt blivit fiaskon, vi kan benämna företeelsen ”Lex Windows RT”.

Läs också: Microsoft-chef varnar: Inga patchar kan hålla Windows 7 säkert

Ett ytterligare faktum som talar emot en ny Windowsversion enligt Foleys beskrivning är att UWP-apparna ännu inte har rosat marknaden, de har inte fått någon större spridning. Frågan är vem som skulle köra en UWP-baserad Windowsversion i dag.