På tisdagskvällen meddelade koddatabasen Gitlab på Twitter att man skulle utföra ett akut underhåll av sina databaser. Anledningen till detta ska ha varit att en systemadministratör av misstag råkat ta bort en katalog på fel server när databasen skulle kopieras.

Den nattjobbande administratören, hemmahörande i Nederländerna, körde enligt The Register det klassiska "rm -rf"-kommandot och när han hunnit stoppa processen återstod bara 4,5 av 300 GB produktionsdata.

– Av misstag tog vi bort produktionsdata och kan behöva använda oss av backup, skrev Gitlab på Twitter och delade med sig av ett Google-dokumentet med noteringar från återställningen.

Läs också: Megatabbe av Elgiganten – kunders filer hamnade på andras datorer

Som om inte det vore nog: i det bifogade Google-dokumentet skriver Gitlab själva att av de fem backuper/kopieringstekniker som används har ingen fungerat tillförlitligt eller har satts upp överhuvudtaget. Turligt nog har inte användarnas kodbibliotek påverkats, utan den drabbade databasen innehöll sådant som felrapporter och annan metadata.

Att Gitlab så fatalt misslyckas med att skydda sitt egna innehåll blir något prekärt med tanke på att företaget förra året gick ut med att man växt sig för stora för molnet, och nu skulle bygga sitt egna Ceph-cluster. Något som Gitlabs chef för infrastruktur Pablo Carranza menade skulle vara mer ”effektivt, konsekvent och tillförlitligt”.

Men i dag låter det annorlunda då utvecklaren Connor Shea på Gitlab skriver på Twitter att man nu kommer se över applikationen och utforska alternativa molntjänster.

Läs också: Hoppsan! Det var inte meningen ... Här är 10 tabbar från året som gick

Enligt Gitlab arbetar man nu med att återställa den borttagna datan, men då den senaste kopian gjordes sex timmar innan fadäsen kommer viss data garanterat att gå förlorad. Gitlab.com är tills vidare nedplockad.