Det var på tisdagskvällen som en nattjobbande administratör på kodatabasen Gitlab av misstag råkade ta bort ca 300 GB produktionsdata. En miss som gjorde så att tjänsten tvingades gå ned för akut underhåll.

Nu har sajten kommit upp igen, men händelsen kostade företaget mer än deras anseende.

Läs också: Megatabbe av Elgiganten – kunders filer hamnade på andras datorer

”I skrivande stund återställer vi data från en sex timmar gammal backup av vår databas. Det betyder att alla data mellan 17:20 UTC och 23:25 UTC från databasen (projekt, issues, merge requests, användare, kommentarer, snippets, etc.) har gått förlorad när Gitlab.com kommit upp igen”, skriver Gitlab.

Enligt företagets pr-avdelning ska det röra sig om en procent av användarna som förlorat metadata från det här sextimmars-fönstret, men som the Register pekar ut består den procenten av hela 707 användare.

Förvisso ska Gitlab ha lyckats återställa en viss del av den borttagna datan, men om man tittar på incident-loggen finns det mycket som tyder på att det var mer tur än skicklighet, då de fick använda sig av den enda tillgängliga snapshot som fanns på en server.

När incidenten upptäcktes gick Gitlab själva ut på Twitter och delade med sig av ett Google-dokument där det klargjordes att ingen av de fem backuper/kopieringstekniker som fanns fungerade eller hade satts upp korrekt.

Läs också: BMW låste in biltjuv i stulen bil på distans – blev plockpotatis för polisen

Gitlab säger själva att händelsen är oacceptabel och kommer inom några dagar att redovisa närmare exakt hur misstaget kunde hände, samt vilka åtgärder som kommer att tas för att förhindra liknande incidenter i framtiden.