Efter ett ärofyllt förflutet som leverantörer av processorer till pc har AMD länge spelat andrafiolen, med Intel som dominerande solist. Det beror inte minst på en följd av katastrofala affärs- och teknikbeslut. Från att ha setts som en pionjär med till exempel dubbelkärniga och 64-bitars processorer ses AMD av många som underlägset chippjätten Intel.

Men nu kan det bli ändring på det.

Det är de i förväg hajpade processorerna i Zenfamiljen som ska komma till AMD:s räddning. Och tanken är att de ska hitta in i så väl stationära och bärbara pc, som i servrar.

Läs också: Säkerhetshål i Intels processorer rena julafton för virusattacker

Kärnan i AMD:s erbjudande är ett löfte om en ökning av antalet instruktioner per klockcykel med 40 procent. Det är en väldigt stor förbättring, med tanke på att ökningen brukar ligga på upp till 20 procent, skriver IDG News.

Förväntningarna på Zenprocessorerna är höga:

– Om de faller väl ut kan AMD liksom 1997 och 2006 bli konkurrenskraftigt mot Intel, säger Dean McCarron, chefsanalytiker på Mercury Research.

Alternativet för AMD, att Zen inte blir en framgång, innebär att företaget får fortsätta att släpa sig fram. Så den första lanseringen av en Zenbaserad processor blir oerhört viktig. Först ut blir en samling modeller med namnet Ryzen som är avsedda för kraftfulla stationära pc. De ska börja levereras i mars, men redan nu finns moderkort tillgängliga.

De första Ryzenmodellerna kommer att konkurrera med Intels Core i5 och i7, enligt AMD:s vd Lisa Su. Tanken är att så småningom erbjuda en bred produktfamilj och utmana Intel på alla fronter.

Lisa Su
Lisa Su är vd på AMD.

Ett sätt för AMD att lyckas är att övertyga intresserade konsumenter som gillar företagets processorer att fortsätta använda dem. Det handlar till exempel om seriösa spelfantaster. Den bild som sådana användare delar med sig av blir viktig.

Men på lång sikt, inte minst på företagsmarknaden, är den avgörande frågan om AMD kan övertyga de stora pc-tillverkarna att använda företagets processorer i nya pc-modeller.

Läs också: Tycker du Raspberry Pi är för begränsad? Nu kan du skräddarsy din egen pyttedator

Det gäller till exempel för en kommande Zenbaserad processor för bärbara pc, som har kodnamnet Raven Ridge. Leverantörer som HP, Dell och Lenovo har använt AMD-processorer i bärbara pc tidigare och kanske gör det igen. AMD hoppas även att Raven Ridge ska användas i stationära pc.

Ytterligare en kommande modellfamilj har kodnamnet Naples. De modellerna blir kraftfulla med upp till 32 processorkärnor och är avsedda för servrar. Leveranser ska komma i gång under årets andra kvartal.

Vad gäller servrar är inte AMD lika aggressivt som för stationära och bärbara pc:

– Det tar längre tid från lyckad design till hög försäljning för servrar, säger Lisa Su.

Hon berättar vidare att man funderar på att ge sig in i ett priskrig med Intel på marknaden för serverprocessorer. Det är en strategi som tidigare varit framgångsrik för AMD:s Opteron.

AMD har inte offentliggjort några planer för Zenprocessorer för surfplattor eller smartmobiler. Anledningen är att man vill satsa på marknader med högre marginaler.

På längre sikt, för andra och tredje generationernas Zenprocessorer, är det en tillverkningsprocess på sju nanometer som gäller, vilket ska ge bättre prestanda. AMD:s processorer tillverkas av Globalfoundries som planerar att komma i gång med sju nanometer under 2018. Men sådana planer brukar vara osäkra.