Länet Licking county, i amerikanska delstaten Ohio, råkade i tisdags ut för ett virus som tvingade ned flera av myndigheternas datorsystem. Det rapporterar Techcrunch.

Exakt hur systemen infekterats verkar fortfarande vara oklart, men myndigheterna ska ha stängt av flera datorsystem för att undvika spridning, däribland polisens system och datorer kopplade till larmnumret 911.

Läs också: Gäster utelåsta från hotellrum när lyxhotell drabbades av ransomware

”Viruset, som kom tillsammans med ett ekonomiskt krav, kallas för ransomware och har drabbat flera lokala myndigheter i Ohio, och är något som statens revisor varnade för förra sommaren”, skriver Ken Mallet, journalist på den lokala nyhetstidningen Newark Advocate.

”Alla länets myndighetskontor förblir öppna, men internetåtkomst och fast telefoni är inte användbar för de som är i länets system. Avstängningen förväntas fortsätta veckan ut minst”.

Enligt The Register ska samhällsfunktionerna fortfarande vara igång i Licking county, fast då utan datorer, och Ken Mallet verkar inte allt för orolig över vad som hänt.

”Tydligen så fungerar fortfarande klockorna”, säger han till Newark Advocate.

Läs också: Säg hej till Spora, ett nytt avancerat gisslanprogram som ser riktigt svettigt ut

Det här är inte första gången som ransomware slagit mot viktiga samhällsfunktioner i USA. Förra året försökte en hackare ta hela San Franciscos kollektivtrafik som gisslan, och bara dagar innan Trumps presidentinvigning lamslogs flera av polisens övervakningskameror i Washington DC.