Efter en hel del rabalder förra veckan kring en ny variant av Windows 10, kallas ”Windows Cloud”, så har bilden klarnat. Det här är vad vi vet, eller i alla fall har stark anledning att tro, just nu.

Namnet

Namnet på den nya Windowsvarianten är av allt att döma Windows 10 Cloud. Det visar en skärmdump av installationen som finns på Betanews. Där finns just ” Windows 10 Cloud” som ett alternativ, tillsammans med bland annat ”Windows 10 Starter” och ” Windows 10 Enterprise Single Language”.

Man ska alltså se Windows 10 Cloud som en variant på samma nivå som till exempel Windows 10 Home. Det är den typen av paketering som brukar kallas ”editions”.

Windows 10 Cloud
Här visar Betanews en skärmdump med namnet Windows 10 Cloud.

Syftet

Här råder det stor samstämmighet bland källorna på webben. Syftet med Windows 10 Cloud är att konkurrera med Googles Chrome OS, på billiga enheter, främst bärbara datorer, avsedda för skolor och företag. Lågt inköpspris är det mest uppenbara argumentet för sådana, men enkel och billig administration är nog viktigare i längden.

Den enkla administrationen ska inte minst komma från möjligheterna till central kontroll över vilka applikationer som körs på de enskilda enheterna.

Läs också: Mystisk ny Windows-version förbryllar experterna

Begränsningarna

Det finns av allt att döma en stor begränsning med Windows 10 Cloud: Det går bara att köra så kallade UWP-appar (Universal Windows Platform) som hämtas på Windows Store. UWP är Microsofts satsningar på appar som ska fungera på alla olika enheter som kör Windows (stationära datorer, bärbara, surfplattor, smartmobiler, Xbox, etcetera).

En skärmdump på Thurrott visar ett felmeddelande som dyker upp om man försöker köra vanliga Windowsapplikationer, så kallade Win32-program . De går helt enkelt inte att köra.

Att det bara går att köra UWP-appar innebär att man inte får tillgång till det som under årens lopp varit den största fördelen med Windows, nämligen det stora applikationsutbudet. Alla användare som vant sig vid till exempel Microsoft Office får se sig om efter nya alternativ. Sådana lär förstås komma, men det innebär ett avsteg från normen att köra traditionella Windowsapplikationer.

Windows 10 Cloud felmeddelande
Den här skärmdumpen på Thurrott visar ett felmeddelade som dyker upp när man försöker köra vanliga Windowsprogram.

Ett tänkbart skäl till att hålla sig till UWP-appar är förbättrad säkerhet. Om det verkligen blir så återstår att se, men bara möjligheten att begränsa appanvändningen till en särskild kategori som hämtas på ett särskilt ställe (Windows Store) borde vara en fördel ur säkerhetssynpunkt. Det borde som sagt också förenkla administrationen av enheterna, till exempel på skolor.

Hårdvaran

Det verkar råda konsensus om att Windows 10 Cloud ska fungera på enheter med både Intel- och Armprocessorer. Något annat var knappast att vänta.

Lanseringen

Det återstår att se när Windows 10 Cloud kommer i skarp version. ”Ganska snart” är den bästa gissningen. Rent logiskt borde Microsoft ha bråttom med att få ut Windows 10 Cloud om man verkligen vill konkurrera med Googles Crome OS. Låt oss gissa någon gång under året.

Reaktionerna

Här är det väldigt blandat. Många nöjer sig med att konstatera att Microsoft går till offensiv mot Chrome OS. En del drar paralleller till Windows RT som också var en begränsad variant av Windows, som gjorde dunderfiasko.

De flesta som tycker till verkar tycka att Windows 10 Cloud är en dålig idé, av samma anledning som Windows RT var det, nämligen begränsningen för vilka applikationer som kan köras. Inte minst klagas det på att man får nöja sig med webbläsare från Microsoft, som Edge. Det borde kunna förändras om andra webbläsareleverantörer får fram UWP-versioner.

Men räkna inte med att Google anstränger sig för att göra en ordentlig UWP-version av Chrome. Det vore att skjuta Chrome OS i sank, eller åtminstone att riskera att göra det.

Läs också: Enklare och säkrare Windows 10 – här är nya säkerhetscentralen

Slutsats

Det är svårt att sia om hur det kommer att gå för Windows 10 Cloud. Det här är ett segment som Microsoft aldrig riktigt lyckas med. Men det kan förstås bero på att man aldrig riktigt försökt på allvar.

Det kanske är dags för en framgång med Windows 10 Cloud? Det är svårt att se något negativt med ett framgångsrikt Windows 10 Cloud. Större utbud och mer konkurrens är positivt.

Nyckeln till framgång för Windows 10 Cloud ligger i ett brett utbud av UWP-appar som folk gillar.