Microsoft kommer att avsluta all support för Windows Vista den elfte april, men det ser inte ut att bli ett tårfyllt adjö.

Enligt analysföretaget Net applications, som undersöker användandet av operativsystem, var det mindre än en procent av alla Windows-drivna datorer förra månaden en Vista-maskin. Vilket blir cirka 14 miljoner datorer om man får tro Microsoft som hävdar att 1,5 miljarder datorer kör Windows.

Läs också: Google sätter ytterligare en spik i kistan för Windows XP

Tillskillnad från Windows XP och 7 blev aldrig Vista någon succé. Tre år efter sin lansering använde bara 20 procent av alla Windows-användare operativsystemet, och bara ett år efter att Windows 7 lanserades låg den siffran på mindre än 15 procent.

Problemen med Vista var många – lanseringen var sen, hade problem med drivrutinerna och Microsofts dåvarande vd Steve Ballmer ska 2013 ha sagt att Vista var det han ångrade mest.

Men trots alla motgångar gick Vista ändå bättre än Windows 8, och uppföljaren 8.1, som aldrig nådde upp till 20 procentssträcket när det kommer till användning runt om i världen.

Läs också: Windows 10 Cloud – vad sjutton är det? Här är vad vi vet hittills om nya operativsystemet.

När väl Vista gått i pension är det Windows 7 som är nästa operativsystem till rakning, med en sista inplanerad säkerhetsuppdatering januari 2020.