Inget annat chipp i Intels produktkatalog är lika dyrt som senaste tillskottet Xeon E7-8894 v4. Men så kommer det också med 24 kärnor, cacheminne på 60 MB och en klockfrekvens som når 3,4GHz. Enligt tillverkarens egen utsago är chippet det snabbaste serverchippet de tagit fram och slår alla tidigare applikationsrekord på företagssidan. Prislappen ligger på 8 898 dollar, vilket motsvarar ungefär 78 000 kronor.

Det är till och med dyrare än Intels superdatorchipp Xeon Phi 7290F som kostar 6 401 dollar, skriver IDG News. För att inte tala om det dyraste pc-chippet som ligger på 1 723 dollar.

Läs också: Nu kommer minnet som också är en processor

Varför den höga prislappen? Chippet är byggt på den så kallade Broadwell arkitektur. Men kostnaden beror framför allt på att det riktar in sig på feltoleranta servrar som används inom finans och handeln. Företag som behöver pålitliga system för transaktioner och för att upptäcka bedrägeriförsök. Om en server kraschar och systemet går ner riskerar de att förlora miljoner, om inte miljarder.

Det nya chippet har också andra funktioner som inte hittas i vanliga pc-chipp, eller andra server-chipp heller för den delen. Xeon E7-8894 v4 kommer med verktyg som rättar felaktigheter och som kan diagnosticerar samt felsöka utan att server stängs av. Det kommer också med avancerade in- och utgångar och nätverksintegration.

Intel är just nu den stora aktören på servermarknaden, vilket gör att kunderna inte har mycket utrymmer att förhandla. Med 90 procent av marknadsandelarna för server-chipp har den en position som är svår att utmana. Det nya chippet tillverkas inte i några större mängder, men kan visa sig vara en lönsam affär och bidra till en ökad omsättning. Och det i en tid då Intel förlitar sig mer och mer på utrustning för datacenter än tidigare då pc var dragloket.

Läs också: Så säkrar Google sina servrar – öppnar motorhuven i nytt dokument

Priset på chipp av olika slag har gått upp de senaste åren och kommer enligt analytiker fortsätta i samma riktning. En trend som framför allt beror på övergången till molnlösningar, nya applikationer för maskininlärning och analystjänster.