Liksom varje tidigare ny version av Windows är även Windows Server 2016 fullpackad med nya funktioner. Det är svårt att peka ut den allra viktigaste nyheten, men Nano Server är en stark kandidat, skriver IDG News.

Tidigare har Microsoft släppt varianten Server Core som var en bantad version, främst tack vare att det grafiska användargränssnittet plockats bort. Se på Nano Server som en vidareutveckling av Server Core.

Nano Server är avsedd för molnapplikationer som baseras på containrar och mikrotjänster. Jämfört med Server Core är Nano Server mycket mindre, se jämförelse längre fram. En nackdel är att Nano Server har stöd för färre serverroller.

Läs också: Den här servern har varit i gång sedan 1993

Den mindre storleken bjuder på flera fördelar:

  • Lägre kostnad för lagring.
  • En mindre attackyta för inkräktare.
  • Snabbare säkerhetskopiering, onlinemigrering och omstart.
  • Färre uppdateringar (patchar), vilket innebär färre omstarter.

Hur liten är Nano Server? IDG News har gjort en jämförelse, genom att skapa flera olika virtuella maskiner med olika konfigurationer. Jämförelsen kan variera något, beroende på flera faktorer, till exempel exakt vilka versioner det är frågan om och hur lång tid efter att installationen slutförts som man mäter.

Men i stora drag ser det ut så här:
 

Variant Storlek
Windows Server 2012 R2 Desktop Experience 7,66 GB
Windows Server 2012 R2 Server Core 5,04 GB
Windows Server 2016 Desktop Experience 9,44 GB
Windows Server 2016 Server Core 6,44 GB
Windows Server 2016 Nano Server 0,51 GB
 
Som du ser så är Nano Server rejält mycket mindre. Det krävs nästan 20 sådana för att lägga beslag på lika mycket lagringsutrymme som för en installation av Windows Server 2016 med grafiskt användargränssnitt.

Och det här spelar roll. Här är en jämförelse av hur lång tid det tar att starta virtuella maskiner med de olika varianterna av Windows Server, samt av hur lång tid det tar att flytta dem mellan olika Hyper V-värdar:
 

Variant Tid för onlinemigrering
Windows Server 2012 R2 Desktop Experience 6 minuter och 42 sekunder
Windows Server 2012 R2 Server Core 4 minuter och 34 sekunder
Windows Server 2016 Desktop Experience 8 minuter och 30 sekunder
Windows Server 2016 Server Core 5 minuter och 51 sekunder
Windows Server 2016 Nano Server 20 sekunder

Skillnaderna är väldigt stora, det tar mycket mindre tid med Nano Server, speciellt att flytta en installation under drift.

Det finns naturligtvis begränsningar också. En är att man inte kan använda installationsguiden (Windows Server Setup Wizard) för att installera, utan måste skapa en avbild (image). Det finns ett gratis grafiskt verktyg som heter Nano Server Image Builder som underlättar den uppgiften.

En annan begränsning är att Nano Server verkligen saknar ett grafiskt administratörsgränssnitt. Det finns en enkel konsol för att konfigurera nätverksinställningar och regler för brandväggen, annars är det fjärradministration som gäller, med Powershell, Virtual Machine Manager och grafiska verktyg. Det här kanske inte är ett stort problem, men det kan innebära att man får lära om eller lära nytt.

Läs också: Snabbare, mer kapacitet och billigare – men virtualiserad lagring kräver mycket jobb

En rejäl begränsning gäller antalet roller som Nano Server kan användas i. Bland de som fattas märks att agera domänkontroller. I skrivande stund är följande roller tillgängliga, det kan komma fler i framtiden:

  • Hyper-V-värd.
  • Nod i feltolerant kluster.
  • Filserver.
  • DNS-server.
  • Webbserver som kör IIS.

Bland andra begränsningar märks att Nano Server inte kan hanteras säkerhetsmässigt med gruppolicy, man får använda andra lösningar. Det har även rapporterats om problem med att köra vissa program, som agenter för skydd mot skadlig mjukvara. Microsoft tillhandahåller dock en sådan lösning. Även vissa agentprogram för säkerhetskopiering ska ha strulat.

Nano Server är alltså en väldigt begränsad lösning. Man kan anta att Microsoft kommer att utöka användningsområdet med tiden. För tillfället är det en bra lösning för Hyper-V, DNS, IIS och kanske för containrar och mikrotjänster.

Nano Server kan implementeras med varianterna Standard Edition och Datacenter Edition av Windows Server 2016.