Nu är det klart att nya version 2017 av Microsofts utvecklingsverktyg Visual Studio lanseras officiellt 7 mars. Den nya versionen, som tidigare kallats version 15, bjuder bland annat på nya versioner av språk som C#, men även på förbättringar av funktionalitet.

Kodnavigering, stöd för refactoring, smart redigering (Intellisense) och avlusning är några områden som ska ha förbättrats. Dessutom ska den nya versionen vara snabbare och mer modulär.

Läs också: Utvecklarvärlden får aldrig nog av nya språk – här är fyra färska

Vad gäller plattformar märks fokus på molntjänster på Microsofts Azureplattform, samt stöd för Universal Windows Platform (UWP). UWP-stödet kanske kan bidra till att det blir bättre spridning för den plattformen? Men det bjuds även på hantering av Javascript på Node.js, C++ på Linux, samt mobil- och spelutveckling. Exempel är stöd för mobilutveckling med Javascript med Apaches ramverk Cordova.

Värt att notera är även att version 2017 sammanfaller med 20-årsjubileet för Visual Studio. Planerna för den första versionen, i vilken Visual Basic 5 var dragplåstret presenterades 28 januari 1997. Sedan dess kan man notera att Microsofts Javaverktyg Visual J, som tidigare ingick, fått stryka på foten.