På Intel inser man att det kommer en tid när Moores lag slutar gälla och investerar därför i tekniska lösningar som ska förpassa dagens pc och servrar till historien.

Gordon Moore, en av Intels grundare, formulerade sin lag redan 1965, innan Intel grundades. Den går enkelt uttryckt ut på att antalet komponenter på en viss yta på integrerade kretsar fördubblas ungefär varje år, under minst tio år. 1975 reviderade han det till ungefär vartannat år.

Moores lag har stämt tämligen väl och har erbjudit en förklaringsmodell till att företag som Intel har kunnat växa. Men nu börjar det bli besvärligt att krympa komponenterna ännu mer, Moores lag är på väg att förlora sin relevans. Kort sagt, Intel och dess konkurrenter behöver se sig om efter helt nya tekniska modeller för datorer.

Läs också: Intel flaggade för Lady Gaga under Super Bowl – med 300 drönare

– Vi investerar i teknik som ligger långt fram. Kanske kommer min dotter att leda Intel när den slagit igenom, säger Brian Krzanich, vd på Intel.

Brian Krzanich berättade under en investerardag förra veckan att Intel koncentrerar sina ansträngningar inom främst två områden: kvantdatorer och neuromorfiska chipp. Båda lösningarna innebär avsteg från den förhärskande modellen för hur datorer fungerar, den så kallade Von Neumann-arkitekturen. Den går ut på att data skyfflas mellan processorn (aritmetikenheten) som gör beräkningar med dem och sedan skickar resultatet till minnet. Det vanliga sättet att bygga datorer innefattar även disk för permanent lagring.

Brian Krzanich
Brian Krzanich, Intel.

Det visar sig att hantering av minne och disk blir flaskhalsar. Det försöker man undvika med neuromorfiska arkitekturer som går ut på att efterlikna hur människans hjärna fungerar, till exempel att fatta beslut baserade på mönster och associationer.

Även kvantdatorer som bygger på att utföra stora mängder avancerade beräkningar parallellt innebär ett försök att skapa helt nya arkitekturer.

På kortare sikt jobbar Intel med lösningar som den nya minnestypen Optane, som kan fungera både som traditionellt minne och som disk. Med nya systemprogram, till exempel operativsystem, skulle det kunna gå att låta Optaneminne ersätta de båda traditionella lösningarna för att förvara data, så att man slipper skicka data mellan dem.

Optane och andra färska Inteltekniker har inte alls samma förändringspotential som kvantdatorer och neuromorfiska arkitekturer. Men de har den stora fördelen att de är klara för praktisk användning, vilket långt ifrån är fallet för kvantdatorer och neuromorfiska arkitekturer.

Intel hoppas att Optane och andra nya lösningar ska ge företaget en chans att minska beroende av pc-marknaden och växa på till exempel datacentermarknaden. Andra nya marknader är lösningar för iot, lösningar för fordon och superdatorer.

Just nu undersöker man om det går att kombinera specialprocessorer av typen fpga (field-programmable gate array) med vanliga processorer i självkörande bilar. Ett annat exempel är att man bygger in fpga-chipp i Xeonprocessorer, för maskininlärning. Senare i år ska man släppa en variant av Xeon som kallas Lake Crest som har inbyggd teknik för maskininlärning.

Läs också: Intels monsterchipp dyrast på marknaden – felsöker utan risk för krasch

En allmän förändring för Intel är att fokus flyttas från datacenter och skrivbordet, till ytterkanten av iot-lösningar, där de uppkopplade enheterna finns. Det beror på att iot-enheter och även till exempel självkörande bilar genererar stora mängder data. Det är helt enkelt smidigt att hantera dessa data så nära källorna som möjligt. Det är möjligt att det är lämpligt att placera kvantdatorer och neuromorfiska chipp där.

Intel är naturligtvis inte ensamt om att undersöka nya lösningar. Ett exempel är företaget D-Wave som släppt en kvantdator och IBM som erbjuder en molntjänst som drivs av en kvantdator.

Vad gäller lösningar som efterliknar hjärnans sätt att fungera har IBM presenterat ett chipp som heter Truenorth, som har en miljon neuroner och 256 miljoner synapser. HPE har demonstrerat en dator som härmar människans hjärna och planerar att använda erfarenheter från den för serverdesign.

På universitetet i Heidelberg i Tyskland, Standforduniversitet i USA och universitet i Manchester i Storbritannien jobbar man för högtryck med att bygga neuromorfiska chipp, skriver IDG News.