I juni inleder Qualcomm testleveranser av nya wifi-chipp. Det ska leda till både fyrdubbel hastighet och längre batterilivslängd.

De nya chippen är baserade på en förhandsversion av den nya standarden IEEE 802.11ax. Standarden förväntas bli fastställd sent nästa år, men det är vanligt att leverantörer baserar chipp på standarder som inte är spikade.

802.11ax kan ses som nästa version av 802.11ac. Den senare kan bjuda på gigabithastigheter, med rätt utrustning och under rätt förhållanden. 802.11ac håller på att rullas ut i konsumentprodukter och företagsnätverk just nu.

Läs också: Nu investerar Intel i helt nya datorlösningar för en framtid efter pc:n

Fokus för 802.11ax är att erbjuda bättre prestanda i vardagssituationer. Ett exempel är i miljöer med många konkurrerande wifi-nätverk. Standarden tillåter användning av flera antenner, så att det går att sända upp till tolv dataströmmar parallellt. Den innehåller också lösningar från telekomvärlden, till exempel vad gäller schemaläggning av trafik. Det innebär att enheter inte behöver använda nätverk lika mycket, så att de slipper konkurrera med varandra.

Enligt Qualcomm ska det här innebära att strömförbrukningen kan minskas med två tredjedelar, skriver IDG News. Även användare av äldre utrustning som bygger på 802.11ac och 802.11n ska kunna dra nytta av bättre prestanda i 802.11ax-nätverk.

Läs också: Intels monsterchipp dyrast på marknaden – felsöker utan risk för krasch

Qualcomm erbjuder chipp för både accesspunkter, gateways och routrar (IPQ8074) och för klientenheter (QCA6290). Det senare fungerar på både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden samtidigt, vilket ska ge topphastigheter på 1,8 Gbit/s. Bland användningsområden märks strömmad 4K Ultra HD-video, videokonferenser och wifi i bilar med flera samtidiga videoströmmar.