Efter en period av hajp har Microsoft gjort den nya samarbetstjänsten Teams publikt tillgänglig i en betaversion. Vår amerikanska systertidning Infoworld har passat på att testa och omdömet är inget vidare.

Teams är inte bara tänkt att utmana enormt populära Slack. Tjänsten ger också Microsoft en chans att få konsekvenserna av fiaskot med den äldre tjänsten Yammer ogjorda. Men det ser tufft ut. Enligt Infoworld har inte Teams en chans mot Slack, så som tjänsten är utformad för tillfället.

Och man ger inte mycket för strategin att förlita sig på en stor installerad bas för andra tjänster, vad gäller att locka användare till Teams. Misslyckandena för Yammer, Windows 8 och Windows Phone nämns som bevis för det. Numera räcker det inte med att en produkt eller tjänst kommer från Microsoft. Den måste vara bra också.

Läs också: Kommer Microsoft Teams sopa banan med Slack?

Men först några ord om de fördelar som Teams bjuder på, förutom att den ingår i Office 365. Till att börja med fungerar Teams på Windows, Mac OS, IOS och Android redan från start. Det är ännu ett tecken på att Microsoft menar allvar med att släppa sitt fokus på Windows.

Den kanske största fördelen är att Teams är väl integrerat med andra tjänster från Microsoft. Eftersom det finns kopplingar till Exchange och Active Directory blir det enkelt att hantera behörigheter för företag som redan är Microsoftkunder. Kopplingen till Skype for Business gör det enkelt att ordna ljud- och videochatt, samt att dela skärmbilder.

Integrationen med kalendern i Exchange fungerar bra, vilket gör att man se och anmäla sig till möten från Teams. Den möjligheten finns också i Skype for Business.

Dokumentflikarna i Teams är smidiga. Det går att placera dokument i fliklistor för kanaler, ungefär som man lägger till sajter i favoritfältet i en webbläsare. Det ger ett enkelt sätt att samla dokumentation, statusrapporter, med mera, för medlemmar i en kanal.

microsoft teams
Microsoft Teams har en smart funktion för att nåla fast dokument överst i en kanal.

Så till de mindre roliga omdömena om Teams, men först en brasklapp. Teams är en betatjänst, så problem som finns kan rättas till, tills det är dags för en skarp lansering senare i år. Men Microsoft har en vana att låta problem leva vidare i flera versioner av produkter och tjänster. Redan på nittiotalet pratade man om att Microsoftprodukter brukar bli bra i den tredje versionen.

Ett stort problem är att viktiga funktioner saknas. Privata kanaler finns inte, vilket gör det svårt att ha en del öppenhjärtiga konversationer. Risken finns att en chattjänst utan privata kanaler inte blir använd. Microsoft säger att privata kanaler ska komma, men de borde ha funnits med från start.

En annan miss är att det inte går att inkludera externa användare, till exempel konsulter och partner. Det är konstigt med tanke på att möjligheten fanns i Yammer.

Det finns brister med notifieringar. Det går till exempel inte att hantera sådana per kanal, så antingen blir man pingad hela tiden eller inte alls. Många lär välja inte alls, vilket innebär att de kommer att missa information.

Vad gäller meddelanden så är funktionaliteten i Teams begränsad. Visst finns basfunktionerna, men Teams ligger långt efter Slack.

Läs också: Här är det största hotet mot samarbetsverktyg

Ett generellt problem är att användargränssnittet inte är särskilt lyckat. Vissa delar är för komplexa, andra för enkla och de är inkonsekvent utformade. Teams är både lite förvirrande som Onedrive och lite primitivt som Skype for Business. Ett enkelt exempel är att man ser kanaler på Teams-menyn, men inte ser direkt vilka det finns nya meddelanden i. Nya meddelanden visas i ett separat fönster, men det framgår inte vilka kanaler eller konversationer de hör till.

Olika typer av meddelanden delas upp i flera olika fönster, så man måste leta efter dem. Det verkar som om de som designat Teams fokuserat på intern tekniskt arkitektur, i stället för användarbeteende.

Ytterligare ett exempel är att det krävs två steg för att lägga till Officedokument till en flik i en kanal, när ett hade räckt. Det finns fler exempel av den typen. Ett avskräckande sådant är att skrivbordsappen har en ovana att logga användare som har varit overksamma eller som har använt andra enheter, vilket innebär att nya notifieringar och meddelanden inte visas. Det är verkligen inte smart för ett verktyg som troligtvis används på flera enheter.

microsoft teams
Betaversionen av Teams för Ipad och Android drar inte nytta av bildskärmens hela bredd.

Mobilappen för Teams är begränsad. Den är uppbyggd av för många fönster för att vara smidig att använda på en smartmobil och på en surfplatta utnyttjas inte den större bildskärmen. På en Ipad visas ett meddelande över hela skärmens bredd, i stället för att det finns plats för navigering på sidan.

Även vad gäller funktionalitet behandlas mobilanvändare som andra klassens medborgare. Det går till exempel inte att skapa kanaler eller att bifoga andra filer än bilder, inte ens från Onedrive eller Office. Dessutom saknas integration med Skype for Business, kalendern i Exchange och Onedrive i mobilapparna.

Slutligen så är IOS-appen underlägsen Androidappen. Det går till exempel inte att se alla meddelanden på ett ställe. Dessutom fungerar inte Teams med webbläsaren Safari på Mac OS och inte med Chrome och Firefox på vare sig Windows eller Mac OS.

Den samlade bedömningen av Teams är att tjänsten ännu inte är en seriös utmanare till Slack. Visst går det att åtgärda alla problem, men de borde inte finnas i det här skedet av tjänstens livscykel. Som den är nu är den inte användbar.