De flesta som utvecklar på Microsofts olika plattformar använder nog företagets populära utvecklingsverktyg Visual Studio. Men det är inget tvång för att skapa fungerande applikationer.

Det finns konkurrerande fullskaliga utvecklingsverktyg som Sharpdevelop, även om de inte gör så mycket väsen av sig, Microsofts enklare verktyg Visual Studio Code, men även ett grundläggande paket från Microsoft som heter Windows SDK (software development kit).

Vad är skillnaden mellan Visual Studio och Windows SDK?

Nu blir det lite krångligt. Vi tar det från början. Gratispaketet Windows SDK innehåller bland annat dokumentation, konfigurationsfiler (header files), kodbibliotek och verktyg som kompilatorer för att utveckla applikationer för Windows och Dotnetplattformen. Kompilatorerna är de samma som de som levereras med Visual Studio, så potentiellt kan utvecklares slutprodukter bli de samma, eller i alla fall likvärdiga.

Läs också: Mystisk ny Windows-version förbryllar experterna

Det går utmärkt att bygga Windowsapplikationer med Windows SDK och till exempel en enkel textredigerare. Men man får nöja sig med enkla lösningar som kommandoradsverktyg för att bygga ihop körbara applikationer.

Visual Studio är ett funktionsrikt, grafiskt utvecklingsverktyg. Det finns i olika varianter från Visual Studio Community som är gratis, till avancerade Enterprise avsedd för stora team, med Professional däremellan.

Många komponenter i Windows SDK levereras med Visual Studio och de båda verktygssamlingarna är naturligtvis utformade för att fungera ihop.

Det är inte bara Visual Studio som snart kommer i en ny version. Även Windows 10 SDK ska fräschas upp, med fokus på Microsofts plattform UWP (Universal Windows Platform) och stöd för den kommande uppdateringen av Windows 10 (Creators Update). UWP är Microsofts lösning för att bygga appar som fungerar på alla enheter som kör Windows.

Funktionerna för den senaste uppdateringen av Windows 10 SDK är spikade. Den nya versionen ger tillgång till nya programmeringsgränssnitt (api:er) som erbjuds med UWP, till exempel för det nya inmatningsverktyget Surface Dial.

Det är UWP-utveckling som är det heta nya, även om stödet för traditionell Windowsutveckling (Win32) och Dotnetutveckling naturligtvis finns kvar. Men viss ny funktionalitet i Windows är bara tillgänglig på UWP. Ett exempel är om man vill utnyttja de biometriska säkerhetslösningarna i Windows Hello fullt ut, skriver IDG News.

Microsoft verkar vilja få folk över till UWP till varje pris, vilket än så länge går ganska trögt, och för att lyckas med det måste man naturligtvis underlätta för utvecklare. Vilket är det största hindret för utvecklare som vill satsa på UWP?

Den installerade basen.

Läs också: I mars smäller det – nya Visual Studio avtäcks

Alltså existerande applikationer utvecklade på andra Windowsrelaterade plattformar. Ett verktyg som underlättar att flytta Win32-appar till UWP är Microsofts Desktop Bridge, tidigare kallat Project Centennial. Det används för att paketera Win32-appar som UWP-appar för användning på Windows 10 och distribution via Windows Store, vilket är en viktig aspekt av UWP.

Man får viss tillgång till api:er på UWP för Win32-appar. För fullständig tillgång krävs förstås ändringar i koden. Desktop Bridge ska inte ses som fullständig lösning för UWP-utveckling, utan som ett sätt att migrera vissa appar, till exempel när de ska uppdateras till en ny version.