Innan jag träffar säkerhetslegendaren John McAfee är jag osäker på vad jag kan förvänta mig, med tanke på diverse Youtubeklipp, mordhistorier i Centralamerika och en misslyckad presidentkampanj som han figurerat i. Men jag tänker att jag nog ändå får möta en seriös it-säkerhetsexpert.

Och så blev det. I alla fall till stor del.

John McAfee är i Stockholm för att hålla föredrag på säkerhetskonferensen NCMS Forum, se faktaruta, och i samband med det får Techworld en pratstund på en timme. Efter att ha varit en pionjär inom it-säkerhet, bland annat med antivirusprogram, från åttiotalet och framåt, med företaget McAfee Associates har John McAfee inte varit så synlig i it-branschen under många år.

Läs också: John McAfee tar Intel till domstol – vill ha tillbaka sitt namn

John McAfee lämnade företaget som han grundade redan 1994 och 2011 köptes det av Intel. Så vad tycker han om McAfees mjukvaror i dag?

– De blev inte skräp förrän Intel köpte dem, säger John McAfee.

Nu jobbar han på en storskalig comeback inom it-säkerhet, vilket bland annat har resulterat i en juridisk strid med Intel eftersom John McAfee vill använda sitt eget namn i namnet på sitt nya företag, vilket Intel inte vill gå med på.

Hur går det med namnfrågan?

– Vi förhandlar just nu. Det är väldigt tuffa diskussioner.

Men står det inget om användningen av namnet i något avtal i samband med att företaget McAfee bytt ägare?

– Min poäng är att det är mitt namn. Vi har haft det i min släkt sedan vi var fattiga bönder på Irland.

Vilka konkreta it-säkerhetsfrågor är det John McAfee vill lyfta just nu? När han får den frågan öppnas dammluckorna, vad gäller att förklara vad som är fel med it-säkerhet i dag och hur man ska fixa det.

– Hur kan man vara it-säkerhetschef eller cio om man inte spenderar tid på the dark web? Man måste studera de här sakerna och även anställa hackare som vet hur det fungerar.

Han tycker att företag bör utnyttja hackare med goda avsikter, så kallade white hat hackers, och även andra hackare för att ta del av kunskap om intrång och sätt att skydda sig mot dem.

Han beskriver ett kulturellt problem, att företagsledare inte tar del av den kompetens som riktiga experter besitter. Och det beror till stor del på att de riktiga experterna inte uppfyller normerna inom affärslivet och därför inte anställs eller anlitas.

– En it-säkerhetsexpert med en normal frisyr vet inte hur det fungerar. Hur många timmar om dagen spenderar en sådan på the dark web?

Läs också: Antivirusmiljonären John McAfee siktar på Vita huset – ställer upp i presidentvalet

Jag påpekar att John McAfee själv ser väldigt affärsmässig ut, med slips och kostym. För första gången under intervjun blir han svarslös och börjar staka sig lite.

– Det är första gången jag är i Sverige. Jag tar det säkra för det osäkra, säger han urskuldande.

För närvarande är han vd på MGT Capital Investments, som vill byta namn till John McAfee Global Technologies. MGT har flera säkerhetsprodukter i sortimentet.

Är du inblandad själv i att bygga mjukvarorna?

– Jag är en lika bra mjukvaruarkitekt som någonsin, men jag kodar inte, jag är nog inte så bra på det längre. Men jag har det bästa folket i världen som anställda.

Hur många utvecklare har ni på MGT?

– Det talar vi inte om. Konkurrenterna kan räkna ut våra tidsplaner om de vet hur många utvecklare vi har.

Planerna för den närmaste framtiden är i alla fall klara:

– Vi kommer att släppa en produkt som heter Clear Skies som kommer att ersätta molnet. Den kommer att skapa en ny säkerhetsparadigm som ersätter den nuvarande som jag skapade.

Hur fungerar det?

– Man ska inte försöka fixa problem som uppstår på grund av intrång, utan i stället upptäcka intrången direkt, på några millisekunder.

Han förklarar att inkräktare inte hinner göra någon skada eller stjäla information om de stoppas omedelbart. Hur ska de stoppas?

– Det har vi ingen aning om. Vi säger inte åt folk vad de ska göra, men vi ser till att intrång upptäcks direkt, inte efter två år.

Hela resonemanget bygger på att det tar tid för hackare att komma åt information när de tagit sig in i företags nätverk.

Läs också: John McAfee: Jag kan hacka telefonen åt FBI så att Apple slipper bygga en bakdörr

– Det tar två tre månader att få in skadlig mjukvara. I de fall av stora intrång som är kända har det tagit ett år, eller två, för inkräktare innan de har kommit åt information. Det här vet folk som är inne på dark web.

Det blir spännande att se om John McAfee lyckas förändra it-säkerhetsbranschen. Men är inte all publicitet kring hans person som inte har att göra med it-säkerhet en nackdel när han försöker få ut sitt budskap?

– Köper kunderna min image eller mina produkter? Folk är tillräckligt smarta för att bedöma produkterna. Jag har aldrig brytt mig om att ha en polerad framtoning. Varför ska jag bry mig om det? Det finns ingen dålig pr.

Finns det en beräkning bakom imagen?

– Nej. Jag bryr mig inte.

Men kan inte imagen ge ett oseriöst intryck?

– Om du inte vill köpa mina produkter på grund av min image så vill jag inte ha dig som kund.

Fakta

NCMS står för Nordic Cloud & Mobile Security.