Android-apparna som sköter vissa funktioner i din bil kan användas av tjuvar för att stjäla bilen. Det har säkerhetsforskare vid Kaspersky Labs kommit fram till efter att ha undersökt Android-applikationerna från sju stycken biltillverkare. Det skriver The Register.

Vilka de här sju biltillverkarna är har forskarna inte gått ut med, men listan över säkerhetsproblemen som kan uppstå till följd av apparna innehåller allt från oskyddade inloggningsuppgifter till möjligheten för hackare att inkorporera sin egna kod i appen.

Läs också: Ford och Toyota går samman för bättre mobilintegrering i bilen

”Huvudslutsatsen i vår forskning är att applikationerna för uppkopplade bilar inte är redo för att stå emot attacker med skadlig kod i sitt nuvarande tillstånd”, säger Victor Chebyshey, säkerhetsexpert på Kaspersky Labs, till The Register.

Men trots det negativa omdömet på biltillverkarnas nuvarande säkerhetstänkt tror forskarna att det kommer bli säkrare applikationer i framtiden, men att det troligtvis kommer att bli en hel del bilar stulna tills dess.

”Vi förväntar oss att biltillverkarna tar samma väg som bankerna redan gjort med sina applikationer. Initialt hade apparna till internetbankerna inte de säkerhetsinställningarna som listas i vår forskning. Men nu efter flera angrepp mot bankapparna har många banker förbättrat säkerheten i sina produkter”, säger Victor Chebyshey och fortsätter:

”Som tur är har vi ännu inte upptäckt några fall med attacker mot bilapplikationer, vilket betyder att biltillverkarna fortfarande har tid på sig för att göra det rätt”.

Läs också: BMW låste in biltjuv i stulen bil på distans – blev plockpotatis för polisen

Vill du läsa mer om forskarnas resultat kan du göra det här.