Två gånger har Intel korsat sina vägar med Apple, angående Iphone. Första gången var när man tackade nej till att göra processorn till den första Iphonemodellen 2007. När man nu får en andra chans, genom att göra modem till Iphone, så tar man den med hull och hår.

Det kan ses som en satsning på att återhämta sig från att man var tvungen att avsluta satsningen på Atom som en processor för smartmobiler.

Läs också: Intels tumstora dator ska ge hjärna och ögon åt robotar

Vissa Iphone 7-exemplar har redan modem från Intel och företaget satar hårt på att få fram ännu snabbare modem. Bland annat testar man lösningar för kommande 5g-nätverk. Omdirigeringen av kursen har gått snabbt och det tänker Intel upplysa världen om på nästa veckas stora konferens Mobile World Congress, MWC, i Barcelona.

– MWC är partyt när vi kommer ut, säger Aicha Evans, chef på Intels avdelning för kommunikation och klientenheter.

Och 5g-lösningar är inte bara aktuella för smartmobiler, utan även för till exempel självkörande bilar, drönare, smarta apparater i hemmet, industriutrustning och iot-enheter. På Intel insåg man möjligheten att bredda sig från ett fokus på smartmobiler till ett för 50 miljarder uppkopplade iot-enheter.

Lägg till 5g-lösningar för spelutrustning och vr. Ett exempel är uppkoppling av en pc till en vr-enhet, och även till tillbehör som bildskärmar. Kanske kan drömmen om den trådlösa pc:n, som Intel och andra har strävar efter i åratal, bli verklighet.

– 5g ger oöverträffad kommunikation på långa avstånd och hastigheter för dataöverföring som kan nå över 45 Gbit/s. Det är mer än dubbelt så snabbt som den hastighet som ITU angav för 5g 2015, säger Aicha Evans.

Läs också: Här är de 7 största nyheterna från Intel Developer Forum

Intel ämnar vara förberett för de designförändringar som 5g kommer att medföra för nätverk, klientenheter och infrastruktur. Det ska man vara med hjälp av nya modem, utvecklingsverktyg och 5g-tester.

Redan på MWC kommer Intel att lansera sitt första 5g-modem som görs med 14 nanometers tillverkningsprocess. Planen är att det ska levereras för tester under den andra halvan av året.

Man kommer även att lansera snabbare 4g-modem, vilket kan ses som ett steg på vägen till 5g. Målet är att utmana Qualcomm som har ett försprång i dagsläget. Intel har inte offentliggjort när 4g-modem som klarar Gbit-hastigheter hittar in i smartmobiler, men hävdar att själva modemen är klara.