Det har cirkulerat åtskilliga rapporter om att Intel lägger ner sin satsning på Atomprocessorn som en motor i smartmobiler och att Intel letar efter nya marknader. Men det betyder inte att man lägger ner Atom som varumärke. Inte alls.

I tisdags lanserade Intel Atom C3000 som kan ha upp till 16 processorkärnor. Den är avsedd för lagrings- och nätverksutrustning, och för iot-enheter, skriver IDG News.

C3000 bjuder på funktionalitet som vanligtvis finns i serverprocessorer, som stöd för nätverk, virtualisering, samt avancerad felhantering. Eftersom processorer för lagrings- och nätverksutrustning inte kräver så mycket beräkningskraft passar Atom som drar lite energi bra. Anledningen att ha många processorkärnor är att kunna hantera flera dataströmmar.

Läs också: Intels superminne börjar testas skarpt

Strategiskt framhäver Intel att Atom C3000 passar bra in i satsningen på iot-lösningar. Atom C3000, som är en ersättare för C2000, finns redan tillgänglig för tester och ska finnas för leverans under andra halvan av året.

Bland andra nyheter från Intel märks processorn Xeon D-1500, även den avsedd för lagrings- och nätverksutrustning, men med högre prestanda än Atomvarianten. Man har även informerat om den åttonde generationen Coreprocessorer för pc, med arbetsnamnet Coffee Lake. De ska tillverkas med 14 nanometers tillverkningsprocess och göras tillgängliga i år.