Carl Berge är vd på konsultföretaget Berge, med huvudkontor i Göteborg. Ett viktigt mål för Berge är att bidra med kreativitet och nytänkande lösningar, med affärsnytta som ett övergripande tema. Det görs ofta med it som en komponent, och allt oftare finns AI med i bilden som en förändringsfaktor.

Hans beskrivning av vad som händer i det svenska näringslivet, och globalt, är att nya och tekniskt avancerade företag konkurrerar ut traditionella företag i bransch efter bransch. Vi kan kalla det lex Spotify. En stor anledning till det är att mjukvarubaserade lösningar tar över allt mer. De företag som har flest duktiga programmerare och fräschast idéer vinner.

Vad ska traditionella företag göra åt det?

– Det behövs en attitydförändring i många företagsledningar. I stället för att fundera på vilken segelbåt som ska inhandlas nästa gång så borde vd och andra ledande personer ägna energi åt att lära sig programmera, säger Carl Berge.

Men är det verkligen viktigt för cheferna att lära sig programmera själva? Det är väl ändå inte vd som ska bygga den mjukvara som behövs?

Läs också: Här är språket som utvecklare helst labbar med på fritiden

Nej, det är det inte. Det handlar om att skaffa sig en förståelse för vilka färdigheter som är viktiga och även bättre förståelse för vilka lösningar som är möjliga att bygga. Och det får en företagsledare bland annat genom att läsa sig programmera.

– Gå en Pythonkurs. Förståelsen för vad som är möjligt kommer att bli bättre, även om man blir en dålig programmerare.

Räcker det med att lära sig programmera?

– Åk till San Francisco också och känn av atmosfären där, bland startupföretag.

Men handlar det inte egentligen om att ta med sig atmosfären i San Francisco till vardagen hemma i Sverige? Och i så fall, går det?

– Det kan man göra, säger Carl Berge tvärsäkert.

Det är uppenbart att det han vill ha är rejäla attitydförändringar. Vad är det för attityder han vill lyfta fram?

– Världen räddas av företag som brinner för sina mål. Man kan ställa kortsiktig vinstoptimering mot en vision att förändra världen. De som har ett bra syfte vinner.

På ett mer konkret plan: Vad ska svenska företagsledningar göra för att hänga med när deras branscher förändras? Det räcker väl inte med att gå på Pythonkurs och åka till San Francisco?

– Det allra viktigaste är att tillsätta personer som både kan strategi och programmering, och ge dem befogenheter.

Läs också: Utvecklarvärlden får aldrig nog av nya språk – här är fyra färska

Att man bör leta efter personer med ett starkt driv är självklart. Ett bra mått på att folk har ett starkt driv är att de ägnar sig åt hobbyprojekt.

– Det finns företag som inte anställer programmerare som inte kör hobbyprojekt vid sidan om. Man kanske borde fråga även en vd vad personen har för hobbyprojekt.

Vad har du för hobbyprojekt?

– Just nu försöker jag programmera Amazons digitala assistent Alexa.

Det är tänkbart att många avfärdar Carl Berge och andra med liknande idéer som drömmare. Men om man tänker efter är det Carl Berge säger rätt uppenbart: Om man inte lär sig programmera så vet man inte vilka lösningar som är möjliga att bygga med mjukvara, och det gäller även för vd och andra i företagsledningen.