Microsofts utvecklingsverktyg Visual Studio (VS) har fått goda omdömen under en räcka av år och är väldigt populärt bland Dotnetutvecklare, för att inte säga totalt dominerande. Men med den senaste versionen, 2015, väcktes en del farhågor om att VS var på väg att bli riktigt komplext. För omfångsrikt helt enkelt.

Men med kommande VS 2017 som ska lanseras 7 mars har Microsoft lyckats med konststycket att inte bara tillföra ytterligare nya funktioner, utan även att göra VS enklare. Det är omdömet i en test som Infoworld gjort.

En anledning till det är att man inte lagt fokus på att införa en massa nya komplicerade, och Microsoftspecifika, tekniska lösningar i stil med Windows Communication Foundation och Windows Workflow Foundation. I stället har man sett till att VS inte bara går snabbare att installera, utan även är snabbare att använda, har stöd för fler språk och plattformar och bjuder på bättre produktivitet.

get started

Det låter onekligen som en lyckad uppdatering och slutsatsen är att man bör uppgradera från VS 2015.

Vad gäller målplattformar kan man nu räkna upp olika varianter av Windowsplattformar, Android, IOS, Linux, Mac OS, Net Core, Anaconda, webbappar och uppkopplade tjänster på Azure, Docker, Office, webappar med ASP Net, html 5/css 3, Javascript, Node.js, Python och, förstås, Typescript. Och det finns ytterligare exempel som R.

För att lyckas med det här tas lösningar som Xamarin och Mono i bruk för C#-utveckling, eller till och med C++ eller Javascript för att utveckla för Android och IOS. Och allt knyts ihop med gemensamma lösningar för användargränssnitt och programmeringsgränssnitt (api:er). För de som använder Windows 10 finns även alternativet att bygga UWP-appar (Universal Windows Platform).

Plattformsstödet är alltså brett, men hur är det att använda VS? Det handlar om en enormt stor produkt, men VS 2017 är mer modulärt uppbyggt än tidigare versioner, vilket underlättar. En minimal installation kräver bara några hundra MB. Men en fullständig installation av Enterprise Edition kan äta upp till 40 GB diskutrymme. Enligt Microsoft ligger medelinstallationen på hälften av det.

installation

Vad är det som tar så mycket plats? Ett exempel är Google Android Emulator som på egen hand lägger beslag på mer än 17GB.

Vad är nytt? Vad gäller produktivitet märks att VS blivit snabbare, men kanske ännu viktigare att navigering har underlättats. Det går till exempel att granska, redigera och avlusa kod utan att befatta sig med projekt och lösningar.

För Azureutvecklare märks att det går att distribuera applikationer direkt från VS, vilket är smidigt eftersom man slipper hoppa mellan Azurekonsolen, kommandoraden och VS. Även implementationen av Xamarinteknik för att utveckla mobilappar för Android, IOS och Windows är lovande. Men det krävs mer användning i praktiken för att ge ett ordentligt omdöme om den.

Att det tar fem sekunder i stället för en minut att starta designverktyget för xaml är i alla fall en fördel.

Läs också: Microsoft förlänger supporten för Windows Server

Lägg till det möjligheten att bygga mobilappar med Javascript och Apache Cordova, eller till och med C++. C++ är även ett alternativ för Linuxutveckling. Men om du bygger applikationer för Apples plattformar behöver du fortfarande en Mac för att göra användargränssnitt och för avlusning.

Microsoft har också passat på att ta bort delar av VS, vilket kanske leder till problem för vissa. Ett exempel är Silverlight, Microsoft ej särskilt populära alternative till Adobes Flash. Men det lär inte vara ett problem för särskilt många.

Även stöd för äldre mobilvarianter av Windows har försvunnit. Om du underhåller sådana appar kan det hända att du behöver använda VS 2015 även i fortsättningen. UML-modellering finns inte heller kvar. Om du tillhör den minoritet som förlitar sig på UML finns det fristående verktyg som fungerar tillsammans med VS.

En sak som tyvärr inte blivit bättre är att dokumentationen till VS är så omfångsrik att det ibland är svårt att hitta relevant information.

Men sammantaget är omdömet om VS 2017 glasklart: Uppgradera.