Redan i december meddelade Microsoft att förlängd support skulle bli tillgänglig i mars. Tjänsten som kallas Premium Assurance täcker dock inte allt, skriver Computerworld.

Bara sårbarheter som graderas som kritiska eller viktiga kommer att patchas.
Kostnaden för den förlängda supportenligger på mellan fem och tolv procent av den nuvarande licenskostnaden varje år beroende på när kunden bestämmer sig för ett förlängningsavtal. Ju snabbare man skriver på för förlängning desto billigare helt enkelt.

Läs också: Windows Server hårdbantas – vi tittar närmare på Nano Server

Om man bestämmer sig redan före juli så landar priset på runt 31 dollar, omkring 280 kronor, per licens. Men väntar man till efter juli 2019 så har det mer än fördubblats och ligger runt 76 dollar per licens, ungefär 690 kronor.

När Microsoft i slutet av förra året meddelade att man skulle erbjuda en förlängd support motiverades det som ett sätt för kunderna att system som de ännu inte var redo att uppgradera ändå ska klara regelefterlevnaden och säkerheten.

När erbjudandet nu presenteras är dock motiveringen en aning annorlunda.

"De nya erbjudandena är utformade för att erbjuda flexibilitet genom att göra det möjöigt för de applikationer som ärvts ska kunna köras utan avbrott medan ni moderniserar applikationer och infrastruktur eller flyttar till molnet" skriver Microsoft i ett blogginlägg.

Läs också: Microsoft ger konstgjord andning åt gamla Windows Server och Sql Server

Analytiker som Computerworld talade med i december ser Microsofts erbjudande som ett sätt att hålla kvar kunder så att de inte går över till en konkurrent för att supporten tar slut. Men målet är att få dem att ta steget över till Microsofts molnplattform Azure.

– Jag ser det här som den första fasen i en långsiktigt strategi att få folk att flytta över till molnet, sa Dolores Ianni, analytiker på Gartner.