När IBM sökte efter ett namn till sitt senaste projekt fann de kanske inspiration från filmens värld. Kanske såg de den James Bonds uppfinningsrike kollega framför sig, eller den mystiske och allsmäktige marionettspelaren från Star Trek – Q. Något som är utöver det vanliga. För det är målsättningen när IBM nu drar igång ett nytt program för kvantdatorer, skriver IDG News.

Inom några år tror sig Big Blue ha en kvantdator med fler är 50 så kallade kvantbitar. Vilket i princip skulle hänvisa alla andra datorer till historieböckerna, i alla fall ta dem ett steg närmare. Tanken är att IBM ska erbjuda rådgivning och olika typer av tjänster baserat på data från Q-programmet. Inte helt olikt hur de jobbar med Watson i dag, med den skillnaden att Watson använder vanliga datorer.

Läs också: Nu investerar Intel i helt nya datorlösningar för en framtid efter pc:n

En kvantdator är alltså en datortyp som gör beräkningar byggt på kvantfysik. Det ska göra dem mer kraftfulla än dagens datorer, men de befinner sig än så länge mer på experimentstadiet. Kvantbitarna, som är de minsta beståndsdelarna, kan anta både värdet 0 och 1 på samma gång. En vanlig bit kan vara antigen 0 eller 1. Poängen är att en kvantdator kan göra långt många fler beräkningar och snabbare än en vanlig dator.

Och IBM har redan liknande dator, men det systemet är bara på fem kvantbitar, så kallade qubits. Det nya kommer vara tio gånger större. Väl färdigt kommer det snabba upp en lång rad processer skriver företaget, till exempel kommer det går fortare att ta fram nya mediciner och nya upptäckter inom forskningen.

Anledningen till att IBM plöjer ner tid och resurser i den här typen av projekt är naturligtvis att de kommer leda till, som redan nämnt, snabbare processer. Men de gör det också för att visa att det inte bara är dröm, något som bara existerar i teorin. Och i en värld där kraven på snabba och noggranna beräkningar ökar börjar de klassiska datorerna så sakteliga nå sin gräns. Att bygga mindre och mindre chipp som klarar mer än föregångarna är en utmaning. IBM:s slutgiltiga mål är att bygga en kvantdator med tusentals kvantbitar som kan utföra alla tänkbara uppgifter, en slags universaldator.

Läs också: Brittiska forskare vill bygga en kvantdator som är stor som en fotbollsplan

Det är än så länge alltför tidigt att dra igång några större kommersiella projekt. Det är trots allt fortfarande ett forskningsprojekt mer än något annat. Men den mindre versionen har enligt företaget möts med positivt gensvar, de har omkring 40 000 användare och har utfört fler än 200 000 experiment. Den erbjuds i dag som molntjänst under namnet Quantum Experience.

En stor utmaning har varit att skapa stabilitet. Kvantbitarna må kunna anta flera värden, men de är väldigt känsliga och kan störas av något så vanligt förekommande som elektromagnetisk strålning. Vilket inte är bra när större sekvenser ska beräknas. Och det är där IBM lägger fokus i Q-programmet, skapa stabilitet. Vid sidan av kvantdatorn kommer IBM erbjuda olika utvecklarkit och gränssnitt för applikationer för användning mot systemet.