Nu meddelar Microsoft att man ska köra Windows Server på servrar med Armbaserade processorer, närmare bestämt Qualcomms Centriq 2400. En server bestyckad med den processorn som kör Windows Server ska visas på konferensen Open Project Compute Summit i Santa Clara i Kalifornien under veckan, skriver IDG News.

Läs också: Windows Server hårdbantas – vi tittar närmare på Nano Server

– Vi har inte börjar använda den i produktion än, men det är nästa steg. Det här är ett stort åtagande, vi skulle inte ens visa något sådant här på en konferens om vi inte satsade seriöst på projektet, säger Jason Zander, chef för Microsofts molndivision, till Bloomberg.

Nu är planen att dels presentera partner och tillbehör till den nya serverlösningen, som är öppen, dels att ta den i drift i företagets egna datacenter under året. Det senare pekar på det mest uppseendeväckande i hela historien: Den stora drivkraften för Windows på Armservrar verkar inte vara att sälja Windowslicenser till slutkunder, utan att sänka driftskostnaderna i de egna datacentren, för molnplattformen Azure.

Det här är ett sätt för Microsoft att prismässigt konkurrera med Amazon och Google på molnmarknaden. De och andra molnleverantörer har inte på samma sätt varit bundna till att använda Intelbaserade servrar i sina datacenter, även om Intel dominerar.

På den totala servermarknaden uppges Intel ha en marknadsandel på 99 procent vad gäller processorer. Intel själva är lite mer blygsamma och hävdar att ”98 procent av molnet körs på Intel”.

Läs också: Microsoft förlänger supporten för Windows Server

För närvarande finns det inga uppgifter om det kommer en Windows Server-variant på Arm avsedd för slutkunders egna servrar. Men det vore väldigt konstigt om inte en sådan kommer, förutsatt att Microsofts egna försök med Windows på Arm slår väl ut.