En stor del av nätet använder sig av föråldrade Javascript-bibliotek, det upptäckte forskare vid Northeastern university efter att ha skannat av 133 000 sajter, varav hela 37 procent av dem använde sig av gamla och osäkra bibliotek. Det skriver sajten Bleeping computer.

Då Javascript är ett otroligt vanligt språk kunde inte forskarna skanna efter allt, i stället riktade de in sig på de 72 mest populära projekten. Som Jqeury, Angular, Handlebars, Bootstrap med mera.

Läs också: Javascript-utvecklare – följ de här reglerna för snyggare och renare kod

Utifrån sin undersökning fann forskarna att många sajter använt sig av gamla JS-bibliotek trots att det funnits uppdateringar tillgängliga, vilket de i genomsnitt väntade med att implementera i tre år.

Men varför vänta med uppdateringar? En av de anledningar som forskarna ger är att det i flera bibliotek saknas stöd för äldre versioner, vilket betyder att många skulle behövde skriva om program från början ifall de skulle byta version.

”Rapportens upptäckter är ett smärtsamt uppvaknande. Generellt sätt har vår industri varit snabb på att utnyttja den rikedom av resurser som open-source-utvecklandet tillhandahåller, men mycket långsammare på att urskilja och skydda oss själva från risker som följer med”, säger Tim Kadlec, utvecklare vid Snyk, till Bleeping computer.

Läs också: 6 oskrivna regler för alla öppen källkod-projekt

Men även om undersökningen är alarmerande så pekar resultaten ändå på en förbättring. När en liknande studie gjordes 2014 fann man att 60 procent av Alexa top 1000-sajterna använde sig av gamla och sårbara Javascript-bibliotek.