Den som verkligen vill testa gränserna med kortdatorn Raspberry Pi kan alltid ge sig på att få i gång Microsofts Dotnetplattform. Redan nu finns en förhandsversion, med instruktioner, tillgänglig på Github. Och senare under året ska det komma en officiell utgåva av Net Core 2.0.

Dotnet har sedan 2001 varit Microsofts viktigaste plattform för att bygga och köra applikationer. Till en början var det en Windowsspecifik lösning, men det har funnits projekt för att sprida tekniken till andra operativsystem under flera år. Microsoft själva tagit tag i det med Net Core, som dels är en delmängd av den stora Dotnetplattformen, dels har egna api:er. Net Core finns på Windows, Linux och Macen, samt i en variant för Docker.

Läs också: Se upp Raspberry Pi - Nvidias enkortsdator Jetson TX2 är något i hästväg

Det går att bygga Dotnetapplikationer för olika typer av användning (på skrivbordet, mobiler, servrar, webbapplikationer, etcetera) och med Raspberry Pi blir det även intressant att programmera robotar, IoT-enheter och andra smarta apparater. Men om man vill kan man använda Raspberry Pi som en enkel persondator och där passar Net Core förstås bra in i bilden.

Den förhandsversion av Net Core som finns tillgänglig på Raspberry Pi i dag är tämligen begränsad, skriver IDG News. Den ska ses som ett steg på vägen mot en fullständig implementation. Förhandsversionen fungerar på operativsystemen Ubuntu 16.04 and Windows 10 IoT Core.

Läs också: Se upp Raspberry Pi! Här är konkurrenterna som utmanar den populära minidatorn

Även Samsung jobbar med Net Core. Planen är att släppa en version för operativsystemet Tizen på Arms 32-bitars processorer i oktober. Det ska även komma en Net Core-version för Tizen på Intels X86-arkitektur.