Sedan länge har Google haft en gratis utvärderingsperiod för företagets publika molntjänster. Men nu har man också lanserat ett alternativ som förblir gratis, för mindre volymer. Det kallas Always Free.

Always Free inkluderar bland annat en liten virtuell server, eller ”micro compute instance”, av typen F1, fem GB lagring per månad och 60 minuters användning av tjänsten Cloud Speech API. Ett krav för att använda gratisalternativet är att tillhandahålla ett kreditkortsnummer, så att Google kan ta betalt för användning över gränsen för gratiserbjudandet, skriver IDG News.

Utvärderingsalternativet har dessutom utökats till en kredit på 300 dollar som kan användas under tolv månader. Beloppet är detsamma som tidigare, men perioden har utökats från 60 dagar, vilket många upplevde som en för kort tid för en ordentlig utvärdering.

Läs också: Inför Microsofts lansering – Google spänner Slackmusklerna

Google gör naturligtvis det här för att kunna konkurrera med framför allt Amazon Web Services och Microsofts Azureplattform. Amazon har redan ett liknande erbjudande, men Google är ett strå vassare genom att tillhanda en gratis virtuell server.

Till en början är Googles gratisalternativ bara tillgängligt i tre amerikanska användningsregioner. Det är säkert inget större problem för små arbetsvolymer, men den som vill köra tyngre jobb bör se till att vara ansluten via en europeisk region.