När man tänker på SAP tonar fortfarande stora tungrodda system med avancerad funktionalitet fram. Med Apple är det precis tvärtom: Lättanvända lösningar som inte erbjuder så mycket avancerade funktioner för företag.

Genom att slå sig samman ska de båda företagen lösa varandras problem. Och det ska ske genom att rikta sig mot utvecklare.

– Jag tror att det här kommer att ge nya företagsinriktade IOS-utvecklare. Sådana är sällsynta i dag, men de kommer att bli fler när vi formaliserar IOS roll för företagslösningar, säger Rick Knowles, ansvarig för samarbetet med Apple på SAP, till IDG News.

Läs också: Fyra strategiska affärer som visar hur Apple närmar sig it-cheferna

Konkret kommer man att släppa en verktygslåda, ett så kallat sdk (software development kit). Målet är att göra det möjligt för apputvecklare att använda de enorma mängderna med transaktionsdata som hanteras av SAPs system. Namnet på verktygssamlingen är SAP Cloud Platform SDK for IOS och en lansering ska ske 30 mars. Den är ett resultat av ett nära samarbete mellan SAP och Apple.

Ambitionen är att nå utanför det egna ekosystemet:

– Det här är inte en lösning enbart för SAP-kunder och SAP-system. Det kommer att gå att integrera appar med andra leverantörers system, säger Rick Knowles.

Utvecklare ska slippa att lägga tid på att skapa integrationslösningar för SAP-system själva och i stället kunna använda färdiga api:er.

Knowles pratar vidare om att det är viktigt för utvecklare att arbeta snabbt, vilket ska underlättas med de verktyg som presenteras:

– Om inte utvecklingscyklerna för apputveckling är på tre månader eller kortare tid så kommer det inte att bli bra. Vi måste göra det möjligt att komma i gång att använda mikrotjänster snabbt.

Läs också: Apple tar hjälp av SAP för att ta sig in på storföretagen

Förhoppningen är inte bara att skapa en ny grupp av IOS-utvecklare med fokus på företagslösningar, utan även att locka nya partner, gärna företag som inte tidigare har byggt sådana lösningar.

– Jag ser framför mig många nya partner som vi i dag inte ser som leverantörer av företagslösningar som kan bygga IOS-appar, säger Rick Knowles.

SAP har gjort åtskilliga satsningar på att förenkla byggandet av applikationer som använder data från företagets system under årens lopp, utan några riktigt stora framgångar. Kanske är lite hjälp från Apple det som behövs för att få fart på appbyggandet?