Uppmärksamheten för nästa större uppdatering av Windows 10, kallad Creators Update, har varit stor en längre tid. Vad det verkar kommer den i april och förhoppningarna att surdegar i Windows 10 ska åtgärdas lär bara växa fram till dess.
Hur ser oddsen ut för att Microsoft ska fila ner de vassa kanterna i sitt operativsystem? IDG News har gjort en analys och kommer fram till två stora problem som inte åtgärdas, ett som blir löst och två som det är oklart med.
Man har tittat på den senaste förhandsversionen som innehöll större nyheter (kallad build 15042) som släpptes 24 februari. Det är naturligtvis möjligt att Microsoft hinner lösa problem som nämns i den här artikeln fram till att den skarpa versionen av Creators Update släpps. Det är också möjligt att nyheter som släppts i förhandsversionerna försvinner i den skarpa versionen.
Den allmänna rekommendationen är att vänta med att uppdatera ett tag om det är väldigt viktigt med stabilitet, så Microsoft får tid på sig att rätta buggar. Annars rekommenderas en uppgradering till Creators Update varmt.
Läs också: Så här får du nytta av Bash på Windows
Här är analysen:
1. Kontroll över uppdateringar
Bristen på möjligheter att kontrollera mindre uppdatering (patchar) är kanske den största källan till klagomål på Windows 10. Det går helt enkelt inte att välja vilka patchar som ska installeras. Och om du inte är ansluten till en uppdateringsserver så har du små möjligheter att bestämma när patcharna ska installeras.
Så länge patcharna innebär förbättringar så kan man säkert leva med det här, men det gör de inte alltid.
I den aktuella versionen av Windows 10 (1607) går det att använda verktyget för gruppolicy för att ställa in en väntetid på 35 dagar för patchar. Men det är krångligt och dåligt dokumenterat.
I den kommande skarpa versionen av Creators Update (1703) gör Microsoft det mycket enklare för användare av Pro-varianten att fördröja patchar på olika sätt. Det ska gå att göra en paus i inställningsappen för Windows 10. Vissa av de här möjligheterna ska även bli tillgängliga för användare av Home-varianten som är anslutna via ett fast nätverk.
2. Microsofts snokande
Att Microsoft samlar in en massa data om Windows 10-användare är nog det förfarande som har väckt mest ilska. Vi vet inte exakt vilken information Microsoft samlar in eller vad den används till och vi lär aldrig få veta det.
Och det är inte bara om själva Windowsanvändningen som det samlas in data, utan även om produkter som köps online, sajter som besöks, test- och röstsökningar, samt kommandon till Bing, Cortana och Microsofts chattbottar.
Microsoft hävdar att man avidentifierar informationen så att det inte går att analyser enstaka individer. Men frågan är hur det sker, det finns gott om exempel på att det går att lista ut vem som är upphov till anonyma data. Och frågan är vad som sker innan avidentifieringen genomförs.
I nuvarande version 1607 är det svårt att stärka den personliga integriteten som användare. Det är i princip omöjligt att stänga av alla datainsamling, i alla fall så länge man är ansluten till internet. Men det går att stänga av delar av den.
I kommande version 1703 ska det bli enklare att stärka sin integritet. Ett exempel är att standardval i vilka man inte gör det får mindre framträdande plats under installationen. Det återstår att se hur det blir till slut.
3. Annonser
Microsofts annonsering har blivit klart mer aggressiv. Nu syns allt fler annonser på fler platser och om fler saker än tidigare, till exempel på startbilden. Och sedan version 1607 har det blivit omöjligt att blockera vissa annonser.
Det blir inte bättre i kommande version 1703. Det går visserligen att stänga av vissa typer av annonser ”manuellt”, men det är tidsödande.

4. Stabiliteten
Det blir problem med stabiliteten för alla nya versioner av Windows 10. Det är kanske inte Microsofts fel, utan det kanske bara är så med nya versioner av mjukvara.
Det tog ungefär fyra månader innan den senaste stora uppdateringen (Anniversary Update) blev stabil, vilket väckt en hel del ont blod bland användarna. Om man inte förstår att det ingår i ”uppdraget” som användare av en ny version att hitta fel så är det klart att man blir förbannad.
Läs också: Microsoft börjar rulla ut mindre uppdateringar till Windows 10
Räkna med att det tar fyra månader även för version 1703 att bli riktigt stabil.

5. Kidnappade standardinställningar
Windows 10 har ett dåligt rykte om sig att ändra användares inställningar. Klagomålen duggade till exempel tätt om att inställningar ändrades under installationen av version 1607. Ett exempel är att Edge blev standardwebbläsare och även hanterade pdf-filer.
Visst går det att ändra tillbaka, men det är jobbigt om man har gjort många egna inställningar.

Microsoft säger sig vara medvetna om problemen och IDG News har klarat sig undan utan större problem under tester av förhandsversioner av 1703. Det återstår att se hur det blir.