I ett par år har Intel visat upp teknik under New Yorks modevecka. Men från att tidigare ha handlat om att visa upp coola armband, smarta kläder och en märklig spindelklänning går nu Intel över till teknik med mer tydlig praktisk inriktning, skriver IDG News.

Enligt Jeff Bautista, som är chef för Intels New devices group, så fortsätter företaget utveckla ett chipp liknande det centimeterstora minichippet Curie men ännu mindre och snabbare för att det ska gå att ta fram mer eleganta wearables.

Intel har sysslat med wearables sedan 2013 men verksamheten har aldrig riktigt fått luft under vingarna och inte blivit lönsam. Under förra årets omstrukturering ryktades det att Intel hade övergivit området. Men verksamheten fortsätter, om än i liten skala, och nu koncentreras den på att ta fram produkter som kompletterar Intels breda fokus på servrar och internet of things.

Läs också: Intels minichipp Curie släpps till enkortsdatorn Arduino nästa år

Analytikern Nathan Brookwood på Insight 64 konstaterar att det finns en stor, ännu outnyttjad, marknad för kroppsnära teknik – exempelvis inom vården.

– Det är som Google: Om du fortsätter kastar saker mot en vägg så kan något fastna, säger han.

Wearables är också ett sätt att samla in dagens guld – data.

På så vis blir det en utvidgning av Intels intresse för internet of things och wearables liknar på en del sätt annan teknik som uppkopplade termostater och konsumentprodukter med sensorer enligt Jeff Bautista.

Hur lång tid som Intel verkligen kommer att satsa på wearables återstår att se säger Nathan Brookwood.

– Det kommer att ta år innan marknaden är mogen så Intel måste hänga i under lång tid.

Tidigare har Intel ofta misslyckats i sina satsningar mot mer konsumentinriktade produkter och om man inte får in en fullträff under de närmaste åren kan satsningen komma att skrotas. Intel kommer knappast att satsa pengar på något som inte ger resultat, enligt Nathan Brookwood.