Google jobbar på att effektivisera protokollstacken för webben, alltså den samling protokoll som behövs för att en användare ska kunna surfa på en webbplats. Mer specifikt minskas det antal ”handskakningar” som behövs för att upprätta en förbindelse. En handskakning (handshake) innebär att information sänds mellan klienten och servern, eller vice versa, med avsikt att fastställa hur kommunikationen ska gå till.

Google gör det här i tysthet. Man har helt enkelt bytt ut delar av den etablerade protokollstacken för vissa tjänster under vissa perioder. Det här gäller för användare av Googles webbläsare Chrome som surfar på vissa av Googles egna sajter, till exempel söktjänsten.

– Google har gjort det här på ett bra sätt hittills och publicerat beskrivningar av de protokoll som används. Men det är viktigt att man fortsätter att bevaka vad som sker, säger Patrik Fältström som är forskningschef på Netnod och ordförande i Icanns kommitté för säkerhet och stabilitet.

Läs också: 35 procent lättare bilder med Googles nya komprimeringsalgoritm

I stället för att stöta och blöta sådana här grundläggande förändringar i långbänkar i regi av standardorganisationer går alltså Google i stället pang på rödbetan på egen hand. Det kan man göra eftersom man kontrollerar en stor del av trafiken på webben, från start till mål, med både användarnas verktyg (Chrome) och sajterna många av dem besöker.

Finns det ingen fara med att en så stor aktör som Google bygger om webben från grunden?

– Jag tycker inte det är farligt att ett stort företag experimenterar med ny teknik som behövs. Det som är farligt är om man inför lösningar som inte är dokumenterade, det innebär till exempel att det blir svårt att felsöka. Google har dokumenterat de lösningar som används, säger Patrik Fältström.

Läs också: 10 tekniktrender som kommer äga agendan 2017

Han utvecklar sitt resonemang:

– Det viktiga är att internet även i fortsättningen inte förvandlas till silos, så att det behövs en viss webbläsare för att använda en viss tjänst, till exempel Chrome för att titta på Netflix.

Vad är det då Google gör? I förra veckan byttes protokollen tcp och tls ut mot udp och quic (quick udp internet connections). På ”toppen” återfanns http2, vilket även är fallet med en traditionell protokollstack. Men i Googles arrangemang tar quic över vissa av de uppgifter som http2 hanterar i vanliga fall.

google
Klicka på bilden för större version.

Skärmdumpen här bredvid som togs i måndags morse visar cachad information som hämtades med udp och quic i förra veckan. I dag är det återigen den traditionella protokollstacken som används. Av allt att döma genomför Google storskaliga fälttester av det nya protokollet.

Vad innebär allt detta?

– För användaren innebär det snabbare sidladdningar. För de som bygger näten krävs mindre resurser för vissa uppgifter. Men näten måste fortfarande kunna skicka de data som användarna ber om, så det är ingen stor skillnad, förklarar Patrik Fältström.

Läs också: Genombrott för https på webben – därför ska du säkra din sajt

Antalet handskakningar som behövs minskas rejält. För tcp behövs tre stycken, för säkerhetsprotokollet tls ytterligare minst lika många. För en användare som surfar via udp och quic räcker det med en. Om det är en webbplats som besökts tidigare behöver bara ett paket skickas.

Det här innebär fördelar för alla inblandade. Användare kan surfa snabbare, operatörernas nät belastas inte lika mycket, innehållsleverantörer kan skapa mer avancerade tjänster, och så vidare.

Och kanske kan Google på sikt stärka sin position på webben, genom att vara tidigt ute med ny teknik som blir grundbulten för kommunikation. Eventuellt kan Google införa ny funktionalitet via udp och quic.