Minnesmodulen presenterades första gången ett par veckor in på det nya året och beskrevs då som ett slags mellanting mellan traditionellt minne och traditionella diskar. De första att genomgå tester var på 32GB. Nu berättar företaget att de släpper en högkapacitets SSD-disk i samma familj, DC P4800X, med 375GB i lagrings och en prislapp på 1 520 dollar. I svenska kronor blir det ungefär 13 400 kronor, men några priser utanför USA har inte meddelats.

Intel verkar dock inte nöja sig med det, skriver IDG News. Inom ett par månader planerar de att skeppa ut en Optane SSD för företag. Dessutom ska de få ut en SSD på 1,5TB under samma period.

Optane har klassats som en ny typ av supersnabbt minne och lagringenhet som en dag skulle kunna ersätta dagens flashdisk av typen SSD och halvledarminnen DRAM. Intels egna tester visar att Optane är upp till tio gånger snabbare än traditionella SSD. Tekniken i Optane bygger på minnestypen 3D Xpoint, som tagits fram av Intel och Micron. Det är en typ av minne som lagrar data baserat på motståndet i cellerna.

Läs också: Nu kommer minnet som också är en processor

Det är första gången Intel delar med sig av sina interna prestandatester för den här typen av lagringsprodukter inom Optane-familjen. Och visserligen visar de att det nya superminnet är snabbare på vissa områden, men det finns också indikationer som pekar på att Intels löften inte kommer att infrias. Dessutom ska testerna vara svåra att tolka då de utförts i mycket komplexa miljöer.

Kör man en lång rad uppgifter, i en sekvens, är det bättre att använda vanlig SSD. Där Optane däremot lyser upp är vid slumpmässiga läsningar vilka är vanliga i inte minst servrar. Då är Optane upp till tio gånger snabbare i jämförelserna. Resultaten pekar åt samma håll som analytikernas prognoser gjort: visserligen är tekniken lovande med de traditionella lösningarna är väletablerade och de kommer inte att slås ut över en natt.

Läs också: Inga uppdateringar till Intels och AMD:s senaste chipp om du kör Windows 7 eller 8

Optane befinner sig fortfarande i en utvecklingsfas, och priset är högt. Dessutom finns det en del frågetecken kring diskarnas hållbarhet. Garantin är på fem år, men det återstår att se om P4800X håller så länge.

En del stora företag har redan bestämt sig för att testa Optane i sin utrustning. Facebook har testat under ett års tid men inte delat med sig av några utvärderingar. IBM har byggt in Optane-lagring i sin molntjänst Bluemix men inte heller där har några testresultat presenterats.