Apple har lyckats väl med programmeringsspråket Swift. Det lanserades 2014 och är på sikt tänkt att ta över rollen som huvudsakligt språk för utveckling i Applesfären, från Objective-C.

Nu syns ett tecken till på att det går bra för Swift. Det är analysföretaget Redmonk som i dagarna har presenterat en ny topplista över språk, något man gör två gånger per år. Swift hoppar upp till elfte plats, från sjuttonde. Swift delar elfteplatsen på Redmonks lista med Scala och Shell. Topplistan baseras på data från Github och Stack Overflow.

Läs också: Utvecklare – det här behöver du ha koll på 2017

Listan som toppas av Javascript, följt av Java och Python, är ett försök att mäta aktivitet kring språken. Man kan ha åsikter om det, men faktum är att framgångar för Swift också syns i den konkurrerande topplistan från Tiobe, där språket parkerar på tionde plats. Tiobes lista toppas av Java, följt av C, C++, C# och Python. Javascript återfinns på åttonde plats.

Noterbart är dock att Objective-C, som alltså Swift är på väg att ersätta, ligger snäppet före Swift, på tionde plats, på Redmonks lista. Men på Tiobes lista hittar man Objective-C först på sextonde plats och dess popularitet minskar.

Bland andra nyare språk på Redmonks lista märks Go på plats 15 och Rust på plats 26. Rust återfinns på platsen bakom ärevördiga Visual Basic som av allt att döma sjunker, om inte som en sten, så i alla fall snabbt. Microsoft Typescript, en turbovariant av Javascript, har lyckats ta sig till plats 17.

Läs också: Apple gör ny offensiv för att vinna utvecklarnas gunst

De här exemplen, och även andra, visar att allt fler nya språk börjar användas allt mer. Då gamla kända storheter som Java och C++ hävdar sig väl betyder det att utvecklarvärlden blir allt bredare, vad gäller språk. Det borde betyda att det blir ännu viktigare för utvecklare att kunna behärska fler språk.