Vad kostar det egentligen att köra it-jobb, inklusive datahantering och applikationsdrift, på publika molntjänster? Det är det många som undrar i dag, inte minst cio:er, men få som vet.

En som vet är Infoworlds krönikör David Linthicum som presenterar en förhållandevis enkel formel för att beräkna kostnaden.

För att kunna använda formeln måste man förstås ha koll på ett antal uppgifter. Varför kan livet aldrig vara enkelt?

Läs också: 35 procent lättare bilder med Googles nya komprimeringsalgoritm

Här är uppgifterna som krävs:

AJ: Antalet jobb (workloads) som körs i molnet.
KJ: Komplexiteten för jobben som körs, på en skala från 1,01 till 2,0.
SK: Säkerhetskrav, på en skala från 100 till 500.
ÖK: Övervakningskrav, på en skala från 100 till 500.
RK: Resurskrav, på en skala från 1 000 till 10 000. Den här uppgiften baseras på hur mycket resurser som används och på kostnaden för personal.

Så här ser formeln ut:

Årskostnad för molndrift:
((AJ×KJ)×RK)+((AJ×KJ)×SK)+((AJ×KJ)×ÖK)

Eftersom formeln är gjord för amerikanska förhållanden och ger ett svar i dollar så multiplicerar vi alltihop med tio för att få ett svar angivet i kronor. Egentligen ska det vara knappt nio, om man går strikt på valutakurser. Men tio känns enklare att räkna med och det kanske är bättre att ta till lite för att vara på den säkra sidan. Då ser formeln ut så här:

Årskostnad för molndrift:
(((AJ×KJ)×RK)+((AJ×KJ)×SK)+((AJ×KJ)×ÖK))×10
 
En tänkbar beräkning kan se ut så här:

(((1 000×1,75)×51 000)+((1 000×1,75)×350)+((1 000×1,75)×250))×10
Det blir en årskostnad på 98 miljoner kronor. Den omfattar kostnaden under ett år för att köra tusen ganska komplexa jobb i det publika molnet (KJ=1,75). Säkerhetskraven är något över medel (SK=350), kraven på övervakning medelstora (ÖK=250) och resurskraven låga (RK=1 000).

Läs också: Googles molnveteran: ”Vårt mål är inte att ta Amazons kunder”

Var inte så petig med den här formeln, den kommer garanterat att ge felaktiga beräkningar i början när du använder den. Se den som en startpunkt och anpassa den sedan med mer korrekta värden så kan du till slut få trovärdiga beräkningar. Du kan även ändra själva formeln om du ser mönster i hur de beräknade resultaten blir jämfört med de faktiska.

Du kan åtminstone använda formeln för att göra snabba rimlighetskontroller av kostnadsberäkningar. I bästa fall undviker du grova feluppskattningar av kostnader för molndrift.