Risken att få ett skadeprogram installerat på din Android-telefon är väldigt liten, i alla fall om man får tro Google, som har släppt sin årliga säkerhetsrapport.

I rapporten skriver Google att det bara var 0,71 procent av alla Android-användare som installerade potentiellt skadliga applikationer på sin telefon förra året, och bland de som endast laddade ned appar via Google Play Store låg den siffran på 0,05 procent.

Läs också: Google tar AI till hjälp i kampen mot nättrollen

Enligt Google är de låga siffrorna resultatet av företagets allt mer hårda kontroller när det gäller applikationer, och enligt rapporten kommer det arbetet att intensifieras under 2017.

”Vi tror att framgångar inom maskininlärning och automatisering kan hjälpa till med att reducera antalet PHA (potentiellt farliga applikationer) markant under 2017, både inuti och utanför Google Play”, skriver Google i rapporten.

Att Googles säkerhetsarbete går framåt är naturligtvis jättebra, men en sak som de ännu inte tagit tag i är frågan gällande periodiska säkerhetsuppdateringar.

I slutet av 2016 hade nämligen cirka hälften av alla Android-maskiner, runt 735 miljoner, fått en säkerhetsuppdatering under året. Men det betyder att den andra hälften inte fått det, vilket betyder att maskinerna troligtvis låg i riskzonen för ett angrepp.

Läs också: Ny Android-app håller koll på vilka data du delar med dig av

En av anledningarna bakom de ouppdaterade telefonerna är själva storleken på Android-familjen, som innehåller hundratals telefonmodeller, där inte alla tillverkare tar sitt ansvar och skickar ut uppdateringar.

”Det finns fortfarande mycket utrymme för förbättring”, skriver Googles säkerhetsteam för Android i en bloggpost.