Om man utlovar 1 000 gånger bättre prestanda än för flashminne så höjs naturligtvis förväntningarna på en ny minnestyp. Det får Intel erfara nu, när man lanserar produkter baserade på den nya 3D Xpoint-minnestekniken, under namnet Optane. Och då är det lätt hänt att resultatet blir besvikelse.

Så verkar det vara nu, när Intel presenterar två produkter riktade mot konsumenter. Intel har sig självt att skylla, även om det säkert finns bra skäl för den strategi som företaget valt. Grejen är att man väljer att introducerade Optane till konsumenter med två kort som ska användas som cache för traditionella hårddiskar och flashdiskar.

Läs också: Nu investerar Intel i helt nya datorlösningar för en framtid efter pc:n

Det handlar om två cachekort av typen M.2 som ska börja säljas 24 april. Med 16 GB blir priset 44 dollar, cirka 386 kronor, och med 32 GB blir det 77 dollar, cirka 676 kronor.

Enligt Intel ska en pc starta dubbelt så snabbt med ett sådant här kort installerat. Dessutom ska den erbjuda 14 gånger bättre ”intern lagringsprestanda”, vad det nu betyder. Det är ganska långt från utlovade 1 000 gånger bättre prestanda än för flashminne, även om det är en rejäl prestandaförbättring.

Bland ytterligare exempel på prestandaförbättringar som beskrivs av Intel märks att Outlook ska starta upp till 5,8 gånger snabbare, spel ska starta upp till 67 procent snabbare och filer som finns i minnet kan hittas upp till fyra gånger snabbare, skriver IDG News.

Det är snabbare, men det är inte 1 000 gånger snabbare.

Läs också: Intel sätter hastighetsrekord med nya superminnet – påstår de själva i alla fall

Andra sätt att beskriva prestanda är en läshastighet på 1,2 GB per sekund och en skrivhastighet på 280 MB per sekund. Men det är egentligen rätt ointressant, med tanke på att det är frågan om cacheminne. Det intressanta är påverkan på prestanda i slutändan.

Micron som utvecklat 3D Xpoint tillsammans med Intel planerar att börja leverera minneskretsar till leverantörer av lagringsutrustning senare under året.