Många som kör riktiga tunga beräkningar använder fortfarande superdatorer. Men det blir allt vanligare att använda molnresurser i stället. Och nu gör Amazon det enklare att konfigurera kluster för beräkningar på företagets molnplattform, med en tjänst som heter Enginframe 2017.

Läs också: Snart slåss maskinerna med varandra i cyberkriget – utan mänsklig inblandning

Den nya tjänsten är en följd av Amazons förvärv av det italienska företaget Nice förra året. Nice gör bland annat produkter och tjänster för att optimera och centralisera beräkningslösningar, varav Enginframe är en. Det som är nytt är att man har anpassat Enginframe ännu mer för användning på Amazons molnplattform.

Engineframe

Enginframe 2017 används för att skapa ett virtuellt privat nätverk med inbyggd lastbalansering, samt för att ordna lagring, autentisering, samt klusterkonfiguration och schemaläggning av jobb. Mjukvaran som krävs för att köra Enginframe installeras på en av noderna.

Det är inga jättekluster det är frågan om, uppgifterna om hur stora de kan vara varierar mellan 16 och 32 noder. Men för företag som inte har möjlighet att skaffa en egen kraftfull dator för beräkningar borde Enginframe vara ett alternativ.

Läs också: Japan satsar på ny superdator – ska bli snabbast i världen

En intressant aspekt på den nya tjänsten är prismodellen som är baserad på antalet samtidiga användare, inte enbart på de resurser som förbrukas. Amazon erbjuder en 90-dagars gratis utvärderingsperiod.