I morse presenterades segraren i årets SM för Sql Server-programmerare. Vinnaren är liksom senast det begav sig, 2015, Sergey Klimkevich som är databasutvecklare på Trustly.

– Det ger så mycket att vara med i tävlingen, även om man inte vinner. Man tvingas vara kreativ och lär sig av att titta på andras lösningar. Det var som vanligt jätteroligt att vara med, jag ska definitivt försöka var med nästa år också, säger Sergey Klimkevich.

Uppgiften i år var att identifiera vilka betalningar som hör till en viss person, trots att uppgifter som efternamn, mejladress och kreditkort förändrats för personen. Sergey Klimkevichs omdöme om uppgiften var att den ”inte var trivial”.

Har du någon direkt nytta av den här typen av lösning i ditt dagliga arbete?

– Den stora nyttan är att lära sig se problem från olika synvinklar och att använda sin fantasi.

Segern i år var knapp. Sergeys snabbaste lösning kördes på 28 sekunder, bara en sekund snabbare än tvåan Stefan Gustafsson på Acando. Trea var Mikael Eriksson på CGM.

Läs också: Google tar stort kliv i databaskampen – nu får Oracle se upp

Det kom sammanlagt in 55 tävlingsbidrag från 28 olika personer, varav knappt hälften gav korrekta lösningar. Det var endast de korrekta bidragen som var med i den slutliga tävlingen.

– Hälften av de korrekta bidragen klarade inte en tidsgräns på fem minuter, berättar Peter Larsson, konsult på Solidq, som formulerat tävlingsuppgiften.

Peter Larsson som också är ordförande för Sqlug.se, den svenska användarföreningen för Sql Server, har arrangerat tävlingen tillsammans med Johan Åhlén, konsult på Visionova Solutions.

Läs också: 5 problem som nya Windows 10 behöver lösa

Tävlingsbidragen kördes på Sql Server 2016 på Microsofts molnplattform Azure.