Få saker är så heliga för processorjätten Intel som Moores lag. Det var den förutsägelse som företagets medgrundare Gordon Moore gjorde 1965 om att antalet transistorer som kan packas in på en viss yta kommer att fördubblas varje år. 1975 reviderade han förutsägelsen till en fördubbling vartannat år.

Men Intel har haft problem med att uppfylla Moores lag på senare år. Företagets övergång till en tillverkningsprocess på 14 nanometer 2014 innebar att fördubblingen tog tre år, skriver IDG News. Men nu hävdar Intel att man är tillbaka på spåret.

Det ska göras med en övergång till en tillverkningsprocess på tio nanometer som ska ske senare i år. Att döma av en sida i en presentation som gavs av Kaizad Mistry, Intels chef för tillverkning och teknikutveckling, kommer transistortätheten att öka 2,7 gånger på drygt 3,5 år.

Läs också: Här är entusiasterna som ska se till att en pc byggd på Arm blir verklighet

Frågan är om det är att uppfylla Moores lag, men det innebär i alla fall en högre ökningsgrad för transistortätheten än vad övergången från 22 till 14 nanometer gjorde. För att lyckas med det anstränger sig Intel att packa komponenterna på chippen allt tätare. Helt enkelt ha mindre mellanrum mellan dem. Den ansträngningen går under den respektingivande benämningen ”aggressive pitch scaling”.

Bland andra ansträngningar från Intels sida märks att anamma en variant av ett gammalt Armtrick, nämligen att blanda olika typer av komponenter i ett chipp. I ärlighetens namn har Intel också ägnat sig åt den här typen av lösningar tidigare, redan med Pentium Pro 1995.

Där Arm numera nöjer sig med att blanda långsamma och snabba processorkärnor, med olika elförbrukning, tar Intel nu ett steg till och planerar att använda olika tillverkningsprocesser för olika delar av ett chipp.

Metoden kallas ”embedded multi-die interconnect bridge” (emib). Intel har visat en processordesign i vilken processorkärnorna finns på en tionanometersdel, io-kretsar på en med 14 nanometer och diverse kretsar på en med 22 nanometer.

Läs också: Arm skruvar upp farten för att klå Intel och AMD

Vad är vitsen med det här? Jo, att man inte ska behöva ta till mer avancerade design än nödvändigt för varje del av en processor. Det ska göra att en processor blir billigare än om den helt och hållet skulle designas på det mest avancerade sättet. Och även enklare att designa och tillverka, får man anta.

Det är oklart om, och i så fall när, Intel kommer att använda emib i stor skala för sina processorer.