När vår systersajt Infoworld testar den kommande Windowsversionen Creators Update är omdömena positiva. Men en varning ufärdas för att hoppa på den nya versionen omedelbart och motiverar det med de problem som uppstod för de som anammade den föregående stora uppdateringen Anniversary Update tidigt.

Uppräkningen av tidiga problem med Anniversary Update påminner om Egyptens tio plågor från biblisk tid: frysta system, trasiga antivirusverktyg, appar som inte funkar, diskvolymer som försvinner, ändrade inställningar och en uppsjö av installationsproblem. Många önskar nog att de hade väntat fyra månader tills Anniversary Update nådde Current Branch for Business-status. Det är så det heter när en ny version anses tillräckligt stabil för att användas av företag.

Läs också: Nu ska Microsoft begrava Windows Vista. Hur kunde det bli en sådan flopp?

Men det finns en del anledningar att uppgradera tidigt till Creators Update. Det mest omtalade skälet är appen Paint 3D. Med den kan man, som namnet antyder, skapa 3d-grafik som sedan kan delas online via Microsoft community Remix 3D. 3d-skapelser kan skrivas ut på, överraskning!, 3d-skrivare. Även Minecraftskapelser kan förgyllas med 3d-objekt som skapas med den nya appen. Men för företagsanvändare kanske Powerpoint är ett mer rimligt slutmål.

Men ta det lugnt med 3d-effekterna i presentationer, om du inte vill ha sjösjuka åhörare.

Ytterligare skäl som kanske appellerar till vissa är möjligheterna att köra Hololensappar och nya typer av Xboxspel.

Läs också: 5 problem som nya Windows 10 behöver lösa

Paint 3d
Paint 3d ingår i Creators Update och är ett grafikprogram som låter dig skapa tredimensionella objekt som även kan skrivas ut med en 3d-skrivare.

Det finns gott om andra förbättringar också, men de går nog att vänta på tills sommaren när man kan förvänta sig en stabil version. Bland annat förbättras webbläsaren Edge och assistenten Cortana. Det blir enklare att styra hur en installation av Windows 10 uppdateras. För företagskunder märks förbättringar av säkerhetsprogrammet Windows Defender Advanced Threat Protection. Det ska till exempel gå att isolerade smittade datorer, blockera misstänkta beteenden och ordna säker åtkomst till dokument från mobila enheter.

Om du verkligen vill ha den senaste versionen av Edge så måste du uppgradera till Creators Update. Med tanke på att den börjar se ut som en fullmatad webbläsare så kanske det är värt det. Exempel på förbättringar är förhandsvisning av flikar, möjligheten att spara undan flikar för en senare titt, att bara ladda Flash när man ber om det och ny komprimeringsteknik (Brotli).

Men om du liksom majoriteten av världens Windowsanvändare inte använder Edge, och inte tänker börja göra det, så är de här förbättringarna inget skäl att uppgradera.

Vad gäller personlig integritet och visning av annonser verkar det inte finnas några skäl att uppgradera till Creators Update. Tvärtom, verkar det som, vad gäller annonser. Åtminstone den version som Infoworld tittar på tyder på att annonserna blir fler. Och det här är saker som många verkar reta sig på i Windows 10.

Läs också: Microsoft stäms på miljoner efter att data förstörts i Windows 10-uppgradering

En möjlig anledning att uppgradera är att Microsoft lovar att 4k-skärmar ska fungera bättre med Creators Update. Problemen i tidigare versioner har lett till huvudvärk för vissa användare, bokstavligen. Det återstår att se hur det fungerar för applikationer i allmänhet.

Så, om du absolut vill ha Paint 3D eller den senaste versionen av Edge eller Cortana så är det bara att installera Creators Update så snabbt som möjligt. Om du i stället prioriterar en stabil version så det bättre att vänta på Current Branch for Business (Service Pack 1). Det kan antas att den dröjer till juli eller augusti.

Det senare rådet gäller även för de som uppgraderar från Windows 7 eller 8.1, de gör bäst i att satsa på Anniversary Update om de vill ha en så stabil version som möjligt. Men gör det snabbt i så fall, eftersom Microsoft planerar att lotsa användare som uppgraderar direkt till Creators Update.