Du har säkert sett att nästa stora uppdatering av Windows 10, Creators Update, ska släppas 11 april. Men det går faktiskt att installera den nya versionen redan i dag.

Det kloka sättet att agera verkar onekligen vara att vänta så länge det går med att uppgradera till Creators Update. Men vem vill vara klok hela tiden? Blir inte det lite tråkigt? Ibland kanske det är bättre att chansa lite?

Läs också: Värt att uppgradera Windows 10 till Creators Update – men vänta så länge du kan

Hur som helst, så här ligger det till: Creators Update börjar distribueras via Windows Update 11 april, men den ska gå att ladda ner och installera manuellt redan sedan i går, den 5 april. För att göra det behöver man köra en app som heter Upgrade Assistant, som finns tillgänglig här.

Tidiga uppgraderingar till trots, de allra flesta lär uppgradera när Microsoft vill det, via Windows Update. Planen är att börja med användare av nyare enheter, ”speciellt sådana som vi har testat tillsammans med våra hårdvarupartner”, enligt John Cable, ansvarig för administrationen av hela uppgraderingsprocessen.

Sedan kommer antalet användare som berörs att öka, i takt med att Microsoft samlar in data om hur uppgraderingarna går. Hur lång tid det kommer att ta blir beroende av hur mycket problem som uppstår, till exempel med krånglande drivrutiner.

Läs också: Microsoft stäms på miljoner efter att data förstörts i Windows 10-uppgradering

– Den här processen kommer att ta flera månader, säger John Cable.

Det tog ungefär tre månader att distribuera förra årets Anniversary Update till knappt 80 procent av de datorer som körde Windows 10 och som uppfyllde kraven för uppgradering, skriver IDG News.