Det har sagts att DDR-minnets dagar är räknade. Det tycks dock inte hindra tillverkarna från att leverera fler och nya modeller. Just nu pågår arbetet med att ta fram specifikationerna för nya DDR5 DRAM. Ett arbete som drivs av standardiseringsorganisationen JEDEC och tros vara klart någon gång nästa år.

DDR5 kommer, föga förvånande, ersätta det nuvarande DDR4-minnet som används i pc-datorer och servrar. Och, i likhet med andra uppföljare, är den två gånger snabbare och drar mindre ström. DDR5 ska dessutom ha dubbla densiteten jämfört med föregångaren.

Läs också: Svalt mottagande för Intels superminne – håller inte vad det lovar

Vad det handlar om är alltså så kallade dynamic random access memory, ett minne där data måste läsas in på nytt för att vara tillgänglig. Tillverkarna kikar också på en ny standard för DDR DIMM, alltså dual in-line memory module som kan överföra 64 bit åt gången. Där kommer de också dubbla kapaciteten jämfört med den tidigare generationen DDR4 DIMM.

Frågar man analytikerna så trodde de inte att DDR5 ens skulle nå ritbordet. De förutsåg i stället slutet på DDR-minnets livslinje i och med DDR4. Men enligt IDG News har inte pc- och servertillverkningen ändrats så mycket ändå och det kan finnas en efterfrågan trots allt.

När det nya minnet når marknaden är ännu ovisst. När DDR4 släpptes tog det vägen via servertillverkarna, sedan mer avancerade speldatorer för att till sist nå de bärbara datorerna. Ett minne som drar mindre ström, som DDR5, skulle också kunna vara intressant för telefontillverkarna. Annat som kan göra att det dröjer tills de når marknaden är att tillverkare av chipp och moderkort måste bygga in support för det nya minnet i sina produkter.

Läs också: Minnesbrist får priserna på flashdiskar att skjuta i höjden

DDR är dock inte den enda minnestypen på marknaden. Teknikföretagen har på senare tid utvecklat egna konkurrenter till DDR5. Nästa år släpper till exempel Intel sitt Optane-minne. Optane har den fördelen att det kan komma åt data även om datorn är avstängd, vilket ett DDR DRAM inte kan. Andra alternativ har också dykt upp, som HBM2 (high bandwidth memory) och GDDRX5, två minnestyper som framför allt är tänka för grafikprocessorer som äter mycket resurser.

Det finns en del som talar för att det ändå kommer att finnas en efterfrågan på snabbare DDR-minnen. Särskilt det faktum att företag som Dell och HPE fördubblar minneskapaciteten i sina servrar. Och det är i snabb takt för att kunna hantera data lagrad i minnesdatabaser, något de rör sig mot i allt större utsträckning.