Den anonymiserade webbläsaren Tor Browser kommer i framtiden att använda sig av allt mer kod på språket Rust, det klubbade projektets utvecklare igenom förra veckan under ett möte i Amsterdam. Förhoppningen är att språket ska minimera risken för att det uppstår oväntade minnesfel. Det rapporterar Bleeping computer.

”Vi bråkade inte om Rust, eller Go eller modern C++. Istället fokuserade vi på att identifiera målen med att migrera Tor till ett minnessäkert språk, och hur vi skulle göra det. Med den referensramen steg Rust fram som en extremt stark kandidat för den stegvisa förbättring som vi anser är nödvändig”, säger Sebastian Hahn, utvecklare i Tor-projektet, till Bleeping computer.

Läs också: Google släpper kod för krypterad e-post till allmänheten

Tors val av Rust går i samma linje som Mozillas webbläsare Firefox, som till stor del utgör grunden för Tor browser, som förra sommaren började skicka ut sina första Rust-baserade komponenter.

Enligt Tor-utvecklarna är det dock inte enbart grupptryck som ligger bakom valet av språk, utan de menar att Rust minskar risken för att utvecklare av misstag kodar in minneskorruption i koden. Men Firefox beslut vägde ändå tungt.

”En del av intresset med ett säkrare språk i Tor är att ett litet misstag i C kan få riktiga konsekvenser för riktiga människor. En avgörande punkt i konversationen om ”vilket säkert språk” som Tor browser-teamet behöver är att Firefox allt mer kör Rust”, skriver Tor-utvecklaren Isis Agora Lovecruft, på Twitter.

Läs också: Jakten på det perfekta språket går vidare – här är tre heta nykomlingar

Utvecklarna bakom Tor kommer under veckan att publicera mer utförlig information om beslutet att köra Rust på Tor-projektets wiki-sida.