Slutet på en era, ja så kan man sammanfatta mars månad i år då Microsofts Windows tappade förstaplatsen som nätets mest använda operativsystem, till Googles Android. Det visar statistik från sajten Statcounter som The Next Web tagit del av.

Dock rör det sig inte om något sjumilakliv mellan Android och Windows, då Android stod för 37,93 procent av användandet samtidigt som Windows användes av 37,91 procent. Men trots den hårfina skillnaden skräder inte Statcounters vd Aodhan Cullen orden.

Läs också: Allt bättre säkerhet på Android – men Google har svårt att få ut uppdateringar

”Det är en milstolpe i teknikhistorien och slutet på en era. Det är slutet på den ledning på den globala OS-marknaden som Microsoft har haft sedan 1980-talet. Det är även en stor framgång för Android som bara hade 2,4 procent av det globala internetanvändandet för fem år sedan”, skriver Aodhan Cullen på Statcounter.

I Europa och Nordamerika ligger Windows dock fortfarande i topp. Det är i Asien som Android verkligen har vunnit mark. Där står Android för 52,2 procent av användarna och Windows enbart för 29,2 procent.

Läs också: Trump tvingas ge med sig – byter Android mot Iphone

Men Microsoft behöver kanske inte oroa sig i första taget, för om man tar bort det mobila internetanvändandet bleknar konkurrenterna snabbt. Då står Windows för hela 84 procent av användningen.