Det senaste året har Windows 7 legat i princip still, sedan i mars förra året har andelen bara sjunkit med 2,5 procentenheter. Fortfarande är Windows 7 de vanligaste operativsystemet när det gäller pc som har Windows med en andel på 54 procent. Om man räknar på alla pc – även de som kör annat än Windows ligger andelen på 49 procent, skriver vår amerikanska systersajt Computerworld.

Under samma period har Windows 10 ökat sin andel med 10 procent och körs nu på en fjärdel av alla persondatorer – 28 procent av dem som har Windows.

Mellanversionerna Windows 8 och Windows 8.1 har tillsammans nio procent av alla Windowsdatorer.

Läs också: Så här kör du Windows 7 på bästa sätt

Fram till mitten på januari 2020 har Microsoft kvar supporten för Windows 7.

På sikt väntas Windows 10 ta över efter Windows 7 precis på samma sätt som Windows 7 efterträdde Windows XP. Men faktum är att Windows XP, som från början hade en starkare ställning med en marknadsandel på 62 procent av Windowsdatorerna och 58 procent av alla persondatorer, tappade andelar nästan tre gånger snabbare än Windows 7 när det återstod 33 månader till supportstopp.

Läs också: Microsoft-chef varnar: Inga patchar kan hålla Windows 7 säkert

Samtidigt ser datormarknaden helt annorlunda ut i dag än 2011 då Windows XP hade mindre än tre års support kvar. 2010 såldes 350 miljoner persondatorer – förra året hade det sjunkit till 260 miljoner.

windows 7

Och de konsumenter som nu inte byter ut sina datorer i samma takt eller tänker att den nuvarande pc:n är deras sista kan mycket väl tänkas strunta i uppgradering,