Högt ovanför Stockholms gator sitter utrustning som gör det möjligt för oss att titta på Youtube på vägen till jobbet. Kraven på mobilnätet ökar i takt med att vi konsumerar allt mer video och bilder. För att inte tala om vad som krävs för att internet of things på allvar ska bli en del av vår vardag. Men för det krävs utbyggda 5g-nät och där är vi inte än.

Men tekniken finns för att trycka upp hastigheterna i dagens mobilnät ytterligare. Och det genom att kombinera antenner och använda parallella strömmar av datatrafik. I den gyllene salen inne på Berns salonger har Telia och Ericsson byggt upp ett tillfälligt testlabb för att visa hur de maxar hastigheterna. Häromdagen satte de nytt svenskt rekord, då nådde de toppnivån 757 Mbps.

Läs också: Peter Eriksson: Sverige ska leda 5G-utvecklingen i Europa

– Det är inga sladdar mellan basstationer och terminaler, allt är i det existerande mobilnätet genom luften. Det är alltså 4g vi pratar om med många frekvenser, men med LTE kan vi koppla ihop strömmar för att få högre hastigheter. I de antenner vi har här har vi två frekvensband, 1800 megahertz och 2600 megahertz, säger Martin Pehrsson, nätchef på Telia.

telia rekord mobil
Foto: Sophia NilssonDet gröna fältet i grafen visar topphastigheterna som uppnåtts i nätet. Den röda linjen visar toppnivån över 750 Mbps. 

Under de senaste månaderna har operatören testat så kallad massiv mimo i mobilnäten. Alltså att med hjälp av fler antenner samtidigt föra över parallella dataströmmar. Det gör att man når högre topphastigheten men också högre genomsnittshastigheter. Högre hastigheter har uppnåtts, men det har varit i testmiljö säger Ericssons Lars Erik Larses, systemingenjör inom mobilt bredband. Här handlar det om fältstudier, i en verklig miljö i det existerande mobilnätet.

Utrustningen de använder är dels chipp från Qualcomm, en Snapdragon S16. Ansluten till chippet har de fyra antenner för att skicka och ta emot data. Chippet finns inbyggt i kommersiella produkter, som i till exempel Netgears produkter. Men just här använder de testversionen. Utöver chippet är stationen på Hamngatan 2 utrustad med 4x4 mimo-system, alltså trådlös dataöverföring där både sändare och mottagare har flera radiomottagare.

– Det gäller att optimera platsen, det är nyckeln för att få en bra radiomiljö. Det handlar om att skapa stabilitet över tid. Toppnivåer är en sak, men i dag kan också vissa användare få ut 300 Mbps, särskilt i storstadsområden, säger Lars Erik Larses.

I dag utförs tester på två platser i Sverige. Dels i kvarteren kring Norrmalmstorg, men också i Göteborg där de genomförs i samarbete med en annan partner, Nokia. Och utmaningen för att nå de högra hastigheterna ligger just i antennerna. Det är ett tämligen omfattande arbete som krävs för att få ut den nya tekniken. Nätet finns, men utrustningen måste modifieras.

Läs också: Öppning för 5G tidigare än tänkt – redo redan om två år

– Det handlar om vanliga nätverksinvesteringar i basstationer och antenner. Det behövs fler antenner, förändringar i basbandsenheterna, säger Martin Pehrsson.

telia rekord mobil
Foto: Sophia NilssonLars Erik Larses demonstrerar hur testet av hastigheten i mobilnätet ser ut. Bakom skärmen skymtar de fyra antennerna som skickar och tar emot data från antennerna på taket till Hamngatan 2.

Hur lång tid en utbyggnad kommer ta går inte att säga exakt. Och hur mycket det kan tänkas kosta är inget som nätchefen går närmare in på. Den teknik som nu testas kan ses som ett steg mot 5g, en slags språngbräda eller hjälp på vägen. De första försöken där allmänheten kan få känna på 5g äger rum i Stockholm 2018. När den nya tidens mobilnät kan sjösättas ligger just nu i händerna på de som bestämmer standarden för den nya tekniken. Men 2020 är ett årtal som nämnts i diskussionerna.

– Vi öppnar nu locket till 5g och vi har nu nya funktioner och ny antennteknik från Ericsson. Vi måste dimensionera för internet of things, blåljuskommunikation med prioriteringsfunktioner och säkra uppkopplingar, och för högra datahastigheter som följer med förstärkt verklighet och virtuell verklighet, säger Mats Lundbäck, teknisk chef på Telia.