Intel har så smått kommit igång med produkter i den nya minnesfamiljen Optane. Det handlar om produkter baserade på 3D Xpoint-tekniken som Intel tagit fram tillsammans med Micron. 3D Xpoint brukar beskrivas som ett mellanting mellan minne (dram) och flashminne (nand).

Intel börjar med att sälja cache-kort riktade till konsumenter och avancerade lagringsprodukter för företag. Mottagandet för cache-korten, som ska börja säljas 24 april, är blandat. Det är kanske ofrånkomligt med tanke på att Intel introducerade 3D Xpoint-tekniken med utfästelser om 1 000 gånger bättre prestanda än flashminne.

På företagsmarknaden lanserade Intel Optane SSD DC P4800X i mars. Det är ett alternativ till flashdiskar med en kapacitet på 375 GB.

Vad gäller de mer avancerade 3D Xpoint-produkterna så har utvalda företagskunder som Facebook, IBM, Lenovo och databasföretaget Aerospike haft tillgång till dem i över ett år. Och reaktionerna är positiva. Det går snabbare, skriver IDG News.

För Aerospikes del finns det flera sätt att använda Optane-produkter. Företagets databas kan använda dem både i stället för flashdiskar för lagring och i stället för dram som minne. Men när Aeropsike nu uttalar sig om Optane är det som ersättning för flashdiskar. Omdömet är i korthet att databasen har märkbart högre prestanda med Optane-diskar. Det handlar till stor del om detaljskillnader jämfört med hur flashdiskar av typen nand fungerar.

Att Optane-diskar har bättre prestanda för både läsning och skrivning än flashdiskar beror bland annat på att Optane kan komma åt data på bitnivå, medan flashdiskar hanterar block. Med Optane kan man ändra bitar, eller bytes, vilket inte går med traditionella diskar. Vad gäller flashdiskar av typen nand löser man det här problemet med minnesrensning (garbage collection). Problemet är att ”sophämtningen” medför sämre prestanda.

Läs också: Intel tar till alla medel för att hålla konkurrenterna borta

Med Aerospikes databas går det att använda Optane i stället för traditionellt minne (dram) för att hantera databaser helt i minnet, som cacheminne eller för lagring (i stället för flashdiskar eller traditionella hårddiskar). Intel erbjuder den här typen av flexibilitet med en virtualiseringsteknik som heter Memory Drive.

Om Optane används istället för minne så förbättras prestanda dessutom av att anslutningen av minne är mycket snabbare än den buss som används för lagringsenheter. Under testerna har Aerospike dock märkt att mjukvaran måste trimmas in för att kunna dra nytta av den nya tekniken.

I allmänhet hävdar Intel att skrivhastigheter med Optane DC P4800X ska vara tio gånger högre än för traditionella flashdiskar, medan läshastigheter ska vara tre gånger högre.

En annan skillnad, förutom hastigheten, är att Optane klarar av tio gånger fler skrivningar än de vanligaste typerna av flashdiskar. Brian Bulkowski, som är av grundarna av och teknikchef på Aerospike, berättar dessutom att Optane är klassat för 30 skrivningar per dag, medan max för flashdiskar är tio skrivningar per dag.

Det cirkulerar väldigt varierande uppgifter om hur lång livslängd flashdiskar har. Vissa hävdar ett så lågt antal skrivningar som 2 000, men ett antal som 10 000 nämns också, och ibland mycket högre antal. Om vi räknar med en livslängd på 10 000 skrivningar (write cycles) så ger tio skrivningar per dag en livslängd på drygt 2,5 år. Om vi räknar på 2 000 skrivningar så är vi nere på drygt ett halvår.

Förmågan att tåla fler skrivningar per dag är alltså väsentlig.

Läs också: Snabba minnen ska bli ännu snabbare – snart kommer DDR5

Nästa år planerar Intel att lansera minneskretsar baserade på 3D Xpoint-tekniken, alltså direkta ersättningsprodukter för dram-minne. Det återstår att se hur de kommer att prissättas.