Elasticsearch är en populär öppen sökmotor baserad på Apaches Lucene. Det är vanligt att utvecklare använder den som en del av applikationer för att tillhandahålla sökfunktioner. Elasticsearch kombinerat med Logstash för att hantera inströmmande data och Kibana för visualisering kallas med ett namn för Elastic-stacken, eller ELK-stacken. Den är ett alternativ till populära Splunk för att analysera till exempel loggdata.

Det här har Google snappat upp, och gjort gemensam sak med Elasticsearch (företaget bakom tjänsten med samma namn) för att erbjuda Elastic-stacken som en molntjänst, med namnet Elastic Cloud. Det innebär att Google kan konkurrera med Amazon som redan har tjänsten Elasticsearch Service.

Läs också: Google tar stort kliv i databaskampen – nu får Oracle se upp

Elastic Cloud erbjuder funktionalitet för säkerhet, övervakning, larm, rapportering och analyser av samband i data, vilket ingår i den kommersiella versionen av grundprodukten Elasticsearch. Att Elasticsearch och kringprodukter är öppna gör, tillsammans med en attraktiv prisbild, att man får ett alternativ till populära Splunk.

En fördel för Elasticstacken är att den anses väldigt enkel att integrera i egna applikationer, inte minst av Javascriptutvecklare. Att det är öppna produkter som utgör basen lovar också gott för ett tillflöde av nya kringprodukter i framtiden.

Att döma av Googles blogginlägg om den nya tjänsten så kommer den att erbjudas som en fullt hanterad (managed) molntjänst. Man kan anta att det också blir möjligt för kunderna att själva köra Elasticsearch på virtuella servrar på Googles molnplattform.

Läs också: Svensk startup förenklar driftövervakning med smart big data-lösning

En anledning att välja en hanterad tjänst är att molnleverantören, Google eller Amazon, står för säkerheten. Behovet av säkerhet blev tydligt tidigare i år när data kidnappades på 600 oskyddade instanser av Elasticsearch, skriver IDG News.